Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Az evangélium fényét sugározza - Megújult a Díszterem mennyezeti freskója a Püspöki Palotában

DíszteremNagy érdeklődés mellett adták át október 14-én a Püspöki Palota felújított dísztermi mennyezeti freskóit. Tarr György és Kisterenyei Ervin több hónapnyi munkával restaurálták az alkotást. 

DíszteremAz elmúlt 1 évben honlapunkon mi is beszámoltunk több ízben a mennyzeti freskó felújításáráól. A munka szükségessége vitathatatlan volt: a beázások miatt is, az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlott a kép állapota. Ez összefüggött a stukatúr mennyezet állagának romlásával. Több helyen is belógások alakultak ki, félő volt, hogy leszakad a mennyezet. Tarr György és Kisterenyei Ervin az elmúlt hónapokban igyekeztek nem csak a felmerülő hibákat kijavítani, hanem a képet is újjá varázsolni. Összetett munkáról volt szó, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Tarr György restaurátor. A fizikai károsodások – pl. vakolathiányok, átfestések – megszüntetése, elhárítása mellett a kép esztétikai helyreállításáról is gondoskodni kellett. Utóbbi hasonló anyagokkal történt mint amikkel Maulbertsch dolgozott. A festmény kapott egy konzerváló réteget is, ami maximálisan visszaadta a színek és a fények intenzitását, mondta Tarr György.

DíszteremA megnyitón dr. Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója kiemelte: a mennyezeti freskó elkészülte után – 1783 – most került sor először teljes körű restaurálására. Korábban, 1893-ban, az északi és a déli részen a beázások miatt részleges restaurálás történt. Az oldalfalakat viszont átfestették, amelyeket reményeink szerint a közeljövőben ismét sikerül visszaállítanunk teljes szépségükben, fogalmazott Perger Gyula.

DíszteremKöszöntőjében Székely János megyéspüspök bemutatta a képet, magyarázatot adott a különböző ábrázolások szimbolikájáról. Kiemelte: a kép témája az evangélium terjedését mutatja be. A  barokk ember tudta, hogy az életének van értelmes, célja. A hit olyan fény volt ami felemelte az embereket, és életük nehéz szakaszait is beragyogta.  Szeretném, ha minél többen eljönnének és megnéznék a festményt: érezzék meg az Isten végtelen jóságát, szeretetét és ezt vigyék is haza, fogalmazott a megyéspüspök. 

A megjelenteknek Tarr György és Kisterenyei Ervin restaurátorok beszéltek a különböző munkafolyamatokról, beavatva a hallgatókat a szakmai rejtelmekbe.