Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Rendhagyó hittanóra Jánosházán

Rendhagyó hittanóraHasznos, tartalmas, színes előadás részesei lehettek a Szent Imre Általános Iskola diákjai október 14-én. Déri Péter plébános úr meghívására iskolánkba látogatott dr. Soós Viktor Attila történész, és minden felsős osztályban rendhagyó hittanórát tartott. Az óra témája a közelgő nemzeti ünnephez kapcsolódott. A katolikus egyház és vezetője, Mindszenty József 1956-ban – olvashattuk az óra címét.

 

Rendhagyó hittanóraA gyerekek nagyon sok érdekességet megtudhattak a korról, a múlt század történelméről, a Csehimindszenten született Mindszenty Józsefről. Tanár úr mesélt arról, milyen hosszú utat tett meg Vas megyétől Esztergomig Mindszenty bíboros úr, milyen rágalmakkal illették, majd hogyan került börtönbe 1948. december 26-án. Hallottunk érsek úr november 3-ai rádióbeszédéről, majd az amerikai nagykövetségen eltöltött évekről. Előadónk párhuzamot vont a ’48-as és az ’56-os forradalom és szabadságharc eseményei között, beszélt a hősökről, példaképekről, és a diktatúra éveiről. Felidézte, hogy iskolánk alapítója, Pavlics István plébános úr ebben az időben a budapesti szemináriumban tanult. A kispapok Kedves barátom! címmel levélben fogalmazták meg, mi zajlik Budapest utcáin, hogy az országban élő társaikhoz mindenhova eljussanak a forradalom eseményei. Pavlics atya a levelek postára adásában segédkezett, amiért ő is börtönbüntetést kapott, majd másfél év után amnesztiával szabadult.

 

Rendhagyó hittanóraA rendhagyó hittanórát diákjaink érdeklődve, figyelmesen hallgatták, sőt, aktívan bekapcsolódtak, amikor a szentekről, példaképekről esett szó. Köszönjük, hogy lehetőségünk volt megemlékezni egy-egy tanórában az októberi eseményekről, amelyet Tanár úr diaképekkel, korabeli fényképekkel tett színessé.

 

Szöveg és fotó: Horváthné Kulcsár Gyöngyi