Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Önkéntes beteglátogatók képzése – Zalaegerszeg 2020.

img-20201024-091155Október 24-én, szombaton elindult 11 résztvevővel Zalaegerszegen, a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánián, az Önkéntes Beteglátogatók Képzése.

beteglatogatok-kepzese2A program szervezője a Szombathelyi Kórházlelkészi Szolgálat Koordinációs Irodája. A képzés célja olyan beteglátogatók képzése, akik a katolikus Egyház vonatkozó tanítását ismerik és elfogadják, lelki életükben igényesek, a felelős lelkipásztorokkal együttműködnek és készek szolgálatukat a kórházak által nyújtott kereteken belül végezni. Ennek érdekében 4 szombaton át 32 óra lelki – elméleti, valamint 6 óra gyakorlati képzés áll a résztvevők rendelkezésére.

            A négy képzési nap első szombatján a beteglátogatók lelki élete állt a képzés fókuszában. A kezdő szentmisét a képzés lelkiatyja, Nistor Cristian atya, a zalaegerszegi kórházlelkész tartotta, Szűz Mária, a Betegek gyógyítójának tiszteletére. Mária jelenléte mintegy aranyfonálként járta át az egész képzési napot.

            A három előadás közül az elsőben püspök atya beszélt a beteglátogatásról, mint kísérésről, ahol a beteglátogató a beteg társául szegődik a nehéz úton. Emellett elhelyezte a beteglátogatás szolgálatát az egyházi szolgálatok között: amint a börtönpasztoráció, vagy az egyetemi lelkészség, úgy a beteglátogatás is egy adott csoport lelkipásztori ellátásához tartozik, jelesül a kórházban lévőkéhez. Lelkipásztori tevékenység.

            A második előadásban Stift Zoltán (Angelico) atya beszélt a beteglátogatók lelkiségéről. Ennek szíve a Katolikus Egyház tanítása: Isten emberré lett. „Az Egyház útja az ember” - idézte Szent II. János Pál pápa szavait, vagyis a beteghez alkalmazkodva kell szolgálatunkat ellátni. A leghatékonyabb segítség a szentség – a beteglátogatók nem papok, és nem „pót-papként” kell tevékenykedniük – hanem látogatásukkal előkészítik az utat a pap számára.

           img-20201024-115911 A nap utolsó előadása a „fülek apostolságáról” szólt. A kórházlelkészi koordinátor arról beszélt, hogy a beteglátogatás szolgálatában hogyan is működik a Szentlélek kegyelme. Miből ismerhető fel, hogy az erre szolgáló karizmát Isten megadta nekünk, és ennek milyen gyümölcsei vannak. A téma központi alakja a Fájdalmas Anya volt, aki nem roskadt össze a hatalmas fájdalom alatt, amit a Golgotán megélt. Stabat Mater Dolorosa – Áll a Fájdalmas Anya, a hit által.

            A nap végén csendes szentségimádásban engedtük az Úrnak, hogy a hallottakat elrendezze, „leülepítse” bennünk, majd egy rövid kiscsoportos beszélgetés után búcsúztunk el egymástól.  Jó, hogy ma is vannak olyan emberek, akik ragyogó arccal vállalják, hogy beteg, öreg, szenvedő embertársaiknak elvigyék Krisztus szerető jelenlétét. Isten szeretete vár ránk, hisz maga mondja: „beteg voltam és meglátogattatok”