Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Zarándoktábor-vezető képzés 2020/2021

img-20200619-083603A Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája és a Viator Természetjáró és Kulturális Egyesület 4 napos ingyenes Zarándoktábor-vezető képzést hirdet, melyre olyan keresztény pedagógusok, hitoktatók, közösségvezetők jelentkezését várjuk, akik a jövőben -  akár már jövő nyáron - szívesen vezetnének egyhetes ifjúsági zarándoklatot maguk által verbuvált 12-18 éves fiataloknak a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája által szervezett Zarándoktábor program keretében. 

A képzés 3 napos online digitális oktatásból és 1 napos terepgyakorlatból áll.

A résztvevők a képzésen elsajátíthatják azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek egy zarándoktábor vezetéséhez szükségesek.

Képzési időpontok 

·       3 napos digitális oktatás:  2020. november 20-22. (pé-szo-vas 9.00-18.00)

                                       vagy   2021. február 26-28. (pé-szo-vas 9.00-18.00)

·       1 napos terepgyakorlat:  2021. április, május, június hónapokban hétvégi napokon 9.00-18.00 (A konkrét időpontokat a digitális képzésre való jelentkezés után a létszám függvényében hirdetjük meg, így ezekre majd az elméleti képzés után lehet jelentkezni.) Helyszín: Budapest és környéke (Hűvösvölgy, Pesthidegkút) 

Célcsoport 

·       keresztény hitében jártas és elkötelezett, vallását gyakorló pedagógusok, hitoktatók, felnőtt közösségi vezetők (papok, lelkészek, természetjáró túraszakkörök, civil és egyházi szervezetek, zarándok- és természetjáró egyesületek, körök vezetői, segítői, cserkész- ill. regnumvezetők, túravezetők, akik   

-ifjúsággal foglalkoznak
-egészségesek és jól bírják a fizikai terhelést (akár napi 25 km gyaloglást terepen)
-vágyat éreznek arra, hogy személyes szolgálatuk révén megosszák a fiatalokkal a zarándoklás lélekformáló élményét és örömét, s a jövőben zarándoktáborokat kívánnak szervezni és vezetni

Jelentkezési határidő

·       a novemberi képzésre: 2020. november 16.  12.00   

·       a februári képzésre: 2021. február 22. 12.00

·       A terepgyakorlatra jelentkezni a digitális képzés elvégzése után lesz lehetőség.

 

Jelentkezés és részletes információk a képzésről és a zarándoktáborokról:

https://zarandoktabor.hu/

 

A jelentkezés feltételei:

-plébánosi, lelkészi ajánlás (kivéve, ha a jelentkező eleve pap, szerzetes vagy lelkész)

-legalább átlagos egészségügyi állapot igazolása házi/üzemi orvos által. (Az orvosi igazolásnak ki kell térnie arra is, hogy természetjáráshoz, természetjárás-vezetéshez szükséges egészségügyi állapot (szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció, stb.) fennáll, ellenjavallat nincs.)

-rövid motivációs levél (max. 1 oldal), mely tartalmazza a jelentkező bemutatkozását, kapcsolatát az egyházzal, az ifjúsággal, továbbá annak kifejtését, hogy miért szeretne a képzésen részt venni ill. milyen civil kapcsolatrendszere van, milyen szervezet(ek) tagja, mi a szerepe a közösségben.

A fenti dokumentumokat a képzésre való jelentkezéssel egyidejűleg vagy legkésőbb a képzésre való jelentkezés határidejéig (nov.16. és febr. 22.) kérjük feltölteni a képzés regisztrációs felületére. 

A képzés legfontosabb témái:

a zarándoklás teológiája, spiritualitása, bibliai háttere, lélektana, a zarándoklatok lelki íve, a zarándoktáborok lelki íve, útvonala és programja, zarándoketikett, gyermekvédelem, tanári és zarándokvezetői szerep, tájékozódási ismeretek (térképismeret, jelzések, GPS-használat), túravezetői ismeretek, veszélyhelyzetek az úton és kezelésük, jól bevált gyakorlatok és játékok a zarándoklaton, megosztókör, imamódok, konfliktuskezelés, csoportdinamika, segítő beszélgetés, kommunikáció a csoportban.

Miért érdemes a képzésen részt venni?

A képzés elvégzői táborszervezőként vagy kísérőként részt vehetnek az Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodája által szervezett Zarándoktábor programban. A zarándoktábor-vezetők a táborozás teljes időtartamára bruttó 100 000 forint megbízási díjat kapnak.

A Zarándoktáborok

A Zarándoktáborok a Vándortábor Program (https://vandortabor.hu) keretén belül a Magyarországi Szerzeteselöljárók Konferenciáinak Irodájának (https://szerzetesek.hu) szervezésében valósulnak meg. A már évek óta nagy sikerrel működő egyhetes Vizi Vándor, Bringás Vándor és Erdei Vándor táborok mellett idén nyáron már egy 111 kilométeres Zarándoktábor-útvonal is meghirdetésre került Tihany - Bakonybél – Pannonhalma között, melyet 17 csoport több mint 260 résztvevője járt végig. A zarándokok pozitív visszajelzésein felbátorodva jövő nyárra további két Zarándoktábor-útvonal meghirdetését tervezzük.

A Zarándoktábor program keretében olyan nyári táborba vihetik a vezetők az ifjúsági közösségeket, ahol a csodálatos természeti környezet mellett fiataloknak kidolgozott lelki program, 6 éjszakára szállás és 7 napra ellátás biztosított, így a vezetőknek kevesebb időt kell a szervezéssel tölteni. A táborok célja, hogy a fiatalok a zarándoklat testet-lelket megújító élményén keresztül közelebb kerüljenek Istenhez, valódi önmagukhoz és embertársaikhoz.

A zarándoktáborozáshoz kedvező feltételeket biztosítunk:

1.     A részvételi díj az utazási költséget kivéve mindent tartalmaz. A táborozók 28 000 forintért kapnak szállást, étkezést és programokat a 7 napos turnusokon.

2.     A pedagógusok ingyen végezhetnek el egy zarándoktábor-vezető képzést.

3.     A csoportvezető pedagógusok – eredményes vizsga esetén – bruttó 100 000 forint díjazásban részesülnek.

4.     A csoportvezető pedagógusok melletti kötelező kísérőket se terheli a táborozás költsége.

A jövő nyári táborokra és útvonalakra a csoportvezetők várhatóan 2021. január vége és április vége között tudnak majd jelentkezni. A táborvezetés feltétele a zarándoktábor-vezető képzés táborkezdésig történő elvégzése.

Szeretettel hívunk minden érdeklődőt képzésünkre és táborainkba!

Forrás és fotó: Gáll Zsófia