Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Családtervezési Nap a Martineumban

Családtervezési Nap„Családtervezés tudatosan, természetesen!” címmel Családtervezési Napot tartottak 2020. október 17-én Szombathelyen a Martineum Felnőttképző Akadémián.  

Családtervezési NapA programon olyan természetes családtervezési módszerek kerültek bemutatásra a jelentkezőknek, melyek egyaránt használhatók a várandósság elérésére vagy elkerülésére. Egyedülálló nők és férfiak, jegyes- és házaspárok is érdeklődtek a rendezvény iránt.

Rettegi Márk referens köszöntőjében felhívta a jelenlévők figyelmét a tudatosság fontosságára, mely elengedhetetlen eleme a családtervezésnek. Ezt követően Déri Viktória Creighton Módszer oktató és Gergely Virág FEMM Health oktató segítségével a résztvevők megismerkedtek e két módszer alapjaival, valamint használatuk részleteivel. A cikluskövetés alapja, hogy a menstruációs ciklus során a nők megfigyelik a termékenységgel összefüggő testi jeleket és azok változásait. A módszerek megtanulásával, majd alkalmazásával a nők jobban megérthetik testük működését, hozzájárulnak a nagyobb önismeret, egészségtudatos életmód kialakításához. A cikluskövetési módszerek mindegyike több évtizedes múltra tekint vissza, orvosok dolgozták ki és hagyták jóvá. A különbség a megfigyelések módjában, számában és intenzitásában mutatkozik meg.

Az előadások után fórumbeszélgetés következett, ahol lehetőség volt kérdezni az előadóktól. Szép számmal érkeztek kérdések a hallgatóság részéről, így rendkívül interaktívvá, bensőségessé vált ez a programpont. A jó hangulatú beszélgetést az oktatók által megosztott tapasztalatok, esettanulmányok színesítették. Tartalmas, információgazdag napon vehettek részt a jelentkezők, amely remek alkalmat biztosított számukra a Creighton és a FEMM módszer mélyebb megismerésére. A program Magyarország Kormánya és a Miniszterelnökség támogatásával valósult meg.

 
Szöveg és fotó: Rettegi Márk