Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Karitászos munkatárs kapta a Győrváry Edith-díjat - Ők a szociális terület díjazottjai

12516555005fa7005f26eb5-e3934b08A Szociális Hét és a Szociális Napok részeként szűk körű díjátadó ünnepségre került sor pénteken a Városházán. A Szombathely MJV Önkormányzata által alapított, és odaítélt elismeréseket dr. László Győző, Szombathely MJV szociális területért is felelős alpolgármestere adta át a szociális területen dolgozóknak.

„Győrvári Edith-díj" adományozható annak a személynek, aki hozzájárult az önkéntes munka eredményességéhez, illetve támogatásával hozzájárult a város önkéntes ellátásának fejlődéséhez. A díjat évente egy személy kaphatja. A díjjal az Önkormányzat oklevelet és emlékplakettet adományoz.  

2020. évben „Győrvári Edith-díj"-ban részesült: Mukics Anna

Mukics Anna a Szent Márton Plébániai Karitász csoport önkénteseként, több mint 10 éve tevékenykedik a szegénygondozásban, három éve a csoport vezetői feladatait is ellátja. Mielőtt csatlakozott volna a karitász csapatához, vállalkozóként hosszú éveken át, nagyon sok adományt juttatott el Győrvári Edith néni által vezetett Családokat Segítő Szolgálathoz. Vállalkozó ismerőseit is bevonta az adománygyűjtésbe. Munkájának köszönhetően nagyon sok ruha, játék került a szegény családokhoz, illetve gyermekotthonokba.

Miután csatlakozott a karitászhoz, ötleteivel, az adományok felkutatásában végzett munkájával lendületet adott munkatársainak is. Az EU Élelmiszersegély programban kiemelkedő munkát végzett: a nagy mennyiségű tartós élelmiszert mindig pontosan és gyorsan juttatta el a rászorulókhoz. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület jóvoltából naponta hozza el és juttatja el a legszegényebbeknek több nagyáruházból ill. pékségből a kapott kenyeret, péksüteményt, zöldséget és gyümölcsöt. Mindezt a saját autójával. A Karitász élelmiszergyűjtő akcióiban mindig élen jár, és sokszor több, mint ezer rászoruló örülhet az általa kiosztott adományoknak. A beteg, egyedülálló, idős embereket rendszeresen látogatja munkatársaival és - ha szükséges - a szakellátásokhoz való hozzájutást is megszervezi.

Az adományként kapott ruhákat, háztartási eszközöket, bútorokat folyamatosan biztosítja a plébánián.
Tapasztalatainak megosztásával, az önkéntesek felkészítésével segített újraindítani a táplánszentkereszti és a vasszécsenyi karitász csoportot. A nardai gyermektáborban rendszeresen segít a gyermekek étkeztetésében. Anna nem ismer lehetetlent, mindenre talál megoldást; gyorsan. Számára a segítés a mindennapok része, nem is tudná elképzelni a hétköznapokat e nélkül. Leleményessége és odaadó figyelmessége, kitartása és szervező készsége csodálatra méltó és példaértékű.