Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A szeretet követei - Karitász ünnep Zalaegerszegen

Karitász ünnep2020. november 21-én Zalaegerszegen a Jézus Szíve-templomban gyűltek össze a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai, hogy hálát adjanak az elmúlt év kegyelmeiért, és elismeréseket adjanak át munkatársaiknak, támogatóiknak. Az ünnepséggel kezdetét vette a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 30., jubileumi esztendeje.

Mint Tuczainé Régvári Marietta, az egyházmegyei karitász igazgatója a martinus.hu-nak elmondta: 3 évtizeddel ezelőtt Konkoly István megyéspüspök felkérésére kezdődött a szervezet felépítése. Győrvári Edithtel közösen kezdték meg a munkát, elsőként a családsegítő megszervezésével. Majd jöttek a további feladatok, munkatársak. A kitartó szervezésnek köszönhetően már az első évben 44 plébániai karitász csoport működött. Jelenleg több mint 900 önkéntes munkatárs vesz részt az emberek segítésében, adja idejét, energiáját, kapcsolatait a rászorulók támogatására. Az évek során rengeteg feladatot vállaltak: gyermektábort szerveznek Nardán, elindult a megváltozott emberek foglalkoztatása Vásárosmiskén, Nagylengyelben, Kemenespálfán, Egyházashetyén, működik a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat, a Hársfa Ház, a Szikla Szociális Központ. A karitásznak ma is van helye és szerepe az emberek segítésében, hiába az állami szociális háló, mondta az igazgató.

A karitász munkatársai a szeretet követei, ezt már Székely János megyéspüspök mondta ünnepi szentbeszédében. Másként éljük meg a valóságot ha kényelmes otthonainkban lakunk, és másként ha nehéz körülmények között. Szent Erzsébet a világ gazdagabbik oldalán született, hiszen királylány volt. De rájött arra, hogy a szegények között érzi magát jól, őket nagy szívvel szolgálta.

A Bibliában azt olvassuk: Isten megparancsolja népének, hogy szeresse a szegényt, a rabszolgát, az idegent. Mivel mindezt maga is megtapasztalta. Így születik meg az ókorban talán egyedülálló módon a rabszolga felszabadítás intézménye, majd annak eltörlése. Isten népe átélte a szenvedést, a szegénységet ezért érzéke lett ahhoz, hogy segítsen a szegényen, a gyöngén. Talán ti is átéltetek már hasonlóan nehéz pillanatokat, ezért tudtok másokkal annyira együtt érezni, segíteni, adni. Aki átkerült már az életben a túloldalra, megérti azokat akik ott élik le az egész életüket, fogalmazott a megyéspüspök. Akárcsak az irgalmas szamaritánus, úgy minden karitász munkatárs arra kap meghívást, hogy anyai szíve legyen, aki megrendül ha látja a szenvedést, akinek természetes az, hogy adjon. Amikor Isten emberré lett, átjött a másik oldalra: nem palotában született, hanem barlangistállóban és vállalta a szenvedést a kereszten mindannyiunkért. Isten átjött a szenvedők oldalára és minket is ugyanerre hív. Ha tudunk így élni szebb lesz az életünk és szebb lesz általunk a világ, zárta szentbeszédét Székely János.

 

A szentmise végén került sor az elismerések átadására. Az emberek szolgálatában végzett munkájuk elismeréseként Caritas Hungarica-díjat kapott a Bagodi Karitász Csoport vezetője Büki Mariann, a zalaegerszegi Jézus Szíve Plébánia Karitász csoportjának vezetője Kovács Erzsébet és munkatársa Joó József. A karitász támogatásáért Péntek Károly, a Magnetic Áruházak kft. ügyvezetője és Molnár Ferenc, családi gazdálkodó vehettek át elismerést. Mindannyiuknak köszönjük!