Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Legyünk újra a szentek földje - Bemutatták a Szombathelyi Egyházmegye Lelkipásztori Tervét

Püspöki szentmiseNovember 29-én, advent 1. vasárnapján, a Székesegyházban bemutatott szentmisén jelentette be Székely János megyéspüspök, hogy elkészült a Szombathelyi Egyházmegye Lelkipásztori Terve. Szentbeszédében ismertette a terv néhány részletét A dokumentum letölthető egyházmegyénk honlapjáról ide kattintva. A szentmisét visszanézhetik itt

Püspöki szentmiseKét éven keresztül dologztak a terv részletein a Lelkipásztori Tanács tagjai, a területek felelősei, akiknek köszönetett mondott az elvégzett munkáért Székely János megyéspüspök. Mint kiemelte: talán első hallásra furcsa, hogy lelkipásztori tervet készítünk, hiszen Jézusnak nem volt erre szüksége. Krisztus már azt sem maga, emberi gondolattal döntött el, hogy mikor kezdje el a nyilvános működését, hangsúlyozta Székely János. 30 éven át várta az Atya intését. Amikor hallotta, hogy a Jordán partján fellépett Keresztelő János, aki hirdette, hogy betellt az idő; nyomomban van aki hatamasabb nálam, akkor Jézus tudta, hogy itt a pillanat, az Isten országa beteljesedőben van. Azt sem emberi gondolattal döntötte el, hogy hol fogja ezt a küldetést végrehajtani. Nem stratégiák mentén gondolkodott. Jézus emberi szíveket, nyitott szíveket keresett. Így talált rá Péterre és lett Jézus városa is Kafarnaum, ahol rátalált a többi apostolra is. Az egyházmegyei terv is ugyanerre épít: minden megújulás a szívekben kezdődik. Ha ez nem valósul meg, a stratégiák sem működnek. Székely János idézte Szent II. János Pál pápát, aki a Szombathelyi Egyházmegyét a Szentek földjének nevezte, hiszen egyházmegyénk területén sok szent, boldog és vértanú élt egykor. A Lelkipásztori Terv alapgondolata is ez: legyünk ma is a szentek földje. Kezdjünk a szívünkben megújulni, kinyílni Isten felé.

Székely János ezt követően néhány területről részletesen is beszélt. A hitoktatás kapcsán a terv megfogalmazza, hogy be kell vonni a hit átadásába a szülőket, akkor is ha a szülők eltávolodtak a hittől. Hiszen a legalapvetőbb nyomot a gyermekben a szülők hagynak. A tervben megfogalmazásra került javaslatok tartalmazzák, hogy a szülők és gyermekek személyesebb kapcsolatot építsenek ki, pl. azzal, ha gyakrabban beszélgetnek egymással a család múltjáról, ha a szülők, nagyszülők jótanácsokat adnának a gyermekeknek. 

A terv  megfogalmazza, hogy minden bérmálkozási felkészülésnek része legyen egy 2-3 napos lelkigyakorlat, ahol a fiatalok mélyebb kapcsolatot is átélhetnek Istennel. Ebből fakadhatnak mélyebb elköteleződések a hit irányában vagy születhetnek papi, szerzetesi hivatások. 

A terv kitér pl. a jegyesoktatásra, amelynek kapcsán szükségesnek ítélték meg a készítők a már házasok bevonását, akik átadhatják tapasztalataikat az elköteleződés előtt álló jegyeseknek, pl. abban hogyan élik hitüket, nevelik gyermekeiket. A terv fontos gondolatai közé tartozik, hogy legalább a katolikus iskolákban elinduljon a Családi Életre Nevelés. Azaz: segítséget adjunk a gyerekeknek, hogy mit jelent családban élni, mit jelent szeretni, hogyan kell problémákat megoldani, képesek legyenek a gyermekáldásra igent mondani és jó szülőkké váljanak. Az egyházmegye segíteni szeretne a krízisbe jutott házaspároknak is: lelkipásztori, pszichológiai, mediátori hálót szeretne kiépíteni. Indulna ifjúságvezető képzés, hogy legyenek megfelelően felkészült személyek, akik majd megfelelő módon foglalkoznak a fiatalokkal. De a terv megfogalmazta azt is, hogy a plébániákon legyenek ifjúsági szentmisék, amelyeken az énekeket, prédikációkat közelebb kell vinni a fiatalokhoz.  Szeretnénk ha egyházmegyénk újra a szentek földje lenne, ehhez kérjük Isten áldását, zárta szentbeszédét Székely János.

Püspöki szentmiseA prédikációt követően az egyes területek képviselői vehették át Püspök atyától a Lelkipásztori Terv egy példányát. 

Ezután az újjáalakult Főplébániai Képviselőtestület tagjai tettek ígéretet, hogy a szolgálatot Isten dicsőségére és a hívek javára fordítják. A testület elnökévé Lendvai Rezsőt választották.