Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Aki vállalta a vértanúhalált - Boldog Brenner János atyára emlékezett egyházmegyénk

Boldog Brenner János ünnepe2020. december 12-én emlékezik meg egyházmegyénk vértanúsorsú papjáról Boldog Brenner Jánosról. Délelőtt a Székesegyházban szentmisén vehettek részt a hívek, melyen a szentbeszédet Brenner József nagyprépost, János atya testvére mondta. 

Boldog Brenner János ünnepe63 évvel ezelőtt megjelent a Vasmegye című lapban egy rövid cikk, melyben közölték, hogy Szentgotthárd mellett megöltek egy papot. Nevét nem írták le, de ő volt Brener János, az én édesdtestvérem és paptestvérem, mondta Brenner József atya. 2000-ben Pogányok idején címmel készült egy film azzal a céllal, hogy kiderítsék mi is történt azon a végzetes éjszakán. Ebben a filmben szó esett arról is, hogy milyen ember volt János atya. Megkérdezték testvérét, Brenner Lászlót, aki azt mondta: nincs jogom arra, hogy a testvéremet szenté avassam. De azt mondtahom, hogy az életében volt valami ami az életszentségre utal. És életének ezért a tulajdonságáért sok emberre hatással volt. Ezzel kapcsolatban Brenner József atya hozzátette: 1956-ban kapott engedélyt arra, hogy meglátogassa János testvérét Szentgotthárdon. Végigvitte kismotorjával a falvakon ahol szolgált, meglátogattak híveket és láthatta azt a közvetlenséget ahogy János atya az emberekkel beszélt, és mindenkit megtudott szólítani. Milyen pap volt Ő? Bár fenyegették, de vállalta a vértanúhalált. József atya idézte egy nyomozó szavait amit a szentgotthárdi híveknek mondott: végignéztük Brenner János életét és semmi vádlót nem találtunk az életében. A maguk papja egy tisztességes, rendes ember volt. 

Boldog Brenner János ünnepeBrenner Jánosnak, akárcsak az ókori vértanúhalált halt keresztényeknek, volt vértanúaktája, de azt nyomozati aktátknak hívták.  Őt nem arra kérték, hogy tagadja meg hitét, hanem egy tervet készítettek, amelyben arról határoztak, hogy megölik Brenner Jánost. Az első kísérlet, amelyben motorbalesetet akartak előidézni, nem sikerült. Azt követően egy komolyabb tervet készítettek. Ehhez meg is találták az embereket. De az igazi tettesekről megpróbálták elterelni a figyelmet, s így lett az a fiú az elítélt, aki kihívta János atyát a plébániáról. 

Boldog Brenner János ünnepeMinden vértanú szent. Minden vértanú Krisztushoz hasonlít. János atya szenvedése hasonlított  Jézus szenvedésére, mondta Brenner József atya. Jézus esetében összeült a Főtanács és tervet eszeltek ki, hogyan tehetnék el az útból Őt. Brenner János esetében az állami szervek döntöttek erről. Ebben az esetben is volt valaki aki János atyát a gyilkosok elé vezette, akárcsak Júdás Jézust. Durunggal beverték a fejét, késsel szúrták: Jézust ostorozták és tövissel koronázták. Ám János atyát még a földön is rúgták a fejét, és ráléptek a nyakára. Miért tették mindezt? - tette fel a kérdést József atya. Azért mert a papok - akik közé János atya is tartozott - a fiatalokkal foglalkoztak, próbálták erkölcsre tanítani őket és ez a hatalomnak nem tetszett, mert ők akarták meghatározni, hogy mit szabad és mi az erkölcs. 

Brenner József atya szentbeszédét meghallgathatják egyházmegyénk honlapján.

Boldog Brenner János ünnepeA szentmise végén Székely János megyéspüspök, Brenner József nagyprépost és Császár István általános helynök imádkoztak Brenner János atya sírjánál.