Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Vízkereszt ünnepe a Székesegyházban

dsc-5613Január 6-án, Vízkereszt ünnepén, este 6 órakor ünnepi szentmisét mutatott be a szombathelyi Székesegyházban Császár István általános helynök.

A szentmise elején megáldotta a vízet, majd ezzel a szentelt vízzel meghintette a híveket. 

Helynök atya szentbeszédében elmondta, hogy vízkeresztkor a napkeleti bölcsek a hit útján járva találták megdsc-5581 a betlehemi Kisdedet, így találkoztak Jézussal. A bölcsek ereklyéit a kölni székesegyházban őrzik. Aki megtalálta Krisztust annak másokat is el kell vezetnie hozzá, hiszen a világ nagy része elfelejtette Istent. A csillag fénye megnyitja értelmünket szívünket bevilágítja a mi utunkat, a napkeleti bölcsek feladata akkor sem volt egyszerű és ma sem az.

Nagy vállalkozásra szólít minket is keresztény hivatásunk. Vállalnunk kell a hit harcát és a megpróbáltatásokat és a megtalálás páratlan örömét is. A szívünk Istenhez vonz minket, ne keressünk más utakat. Nekünk Krisztus útján kell járni a jászoltól a keresztig.

Be kell térnünk Isten házába a templomba, ahol megtaláljuk Őt aki jelen van az Oltáriszentségben. Meg kell mutatnunk azoknak a hozzá vezető utat akik ma még csak keresik Őt. Jézus azért jött, hogy az egész világot megváltsa. Isten mindenkié.

Ne sajátítsuk ki magunknak Krisztust, mutassuk meg és közvetítsük az Ő szeretetét minden embernek. Istenbe vetett hitünket valljuk meg adjuk tovább. Legyen példaadó az életünk. Ez úgy valósulhat meg, hogy leborulunk Jézus előtt, mint a napkeleti bölcsek.

Életünk legnagyobb kalandja az a valóság, hogy Isten ott van a betlehemi jászolban, a dolgaink mélyén, a csendben, az erőtlenségben, az elhagyatottságban, mindenütt meg lehet találni Őt, fejezte be prédikációját az Atya.