Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Segítség Horvátországnak - Újabb segélyszállítmányt indít útnak az egyházmegyei karitász a földrengés sújtotta térségbe

SegélyszállítmányTöbb millió forint értékű segélyszállítmányt indít útnak a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Horvátország földrengés sújtotta térségébe, a rászorulók megsegítésére. A Győri Egyházmegyei Karitász adományait is elviszik. Székely János megyéspüspök 2021. január 11-én áldotta meg a segélyszállítmányt.


Segélyszállítmány Már január 2-án eljuttatott egy nagyobb segélyszállítmányt az egyházmegyei karitász Horvátországba. Megrendítő volt látni az összedőlt házakat, számolt be a tapasztalatokról dr. Horváth Sándor a karitász munkatársa, aki az év eleji úton munkájával és horvát nyelvtudásával segítette a csapatot. A Sisaki Egyházmegyei Kairtásszal vettük fel a kapcsolatot, hogy mire lenne szükségük. Az élelmiszereken kívül takarókat illetve gázmelegítőt, aggregátorokat, műanyag evőeszközöket vittünk a bajba jutott családoknak. Sisakban egy hangárban pakoltunk le, ahol sok fiatal is dolgozott. Jó volt látni, hogy mennyien akartak segíteni, több kilométeres kocsisor torlódott fel a városba befelé vezető úton. A segítségre a későbbiekben is szükség lesz, mondta Horváth Sándor, hiszen a házak felépítésében is támogatni kell a családokat.
SegélyszállítmányAz adománygyűjtés az év vége óta folyamatos. Ennek eredményeként újabb kisbuszok telltek meg, számszerint négy, amelyek 6,5 millió forint értékű segélyszállítmányt visznek, mondta Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója. A gyűjtést a plébániai karitászokon keresztül is végezték, emellett a szentmiséken is a bajba jutottak megsegítésére gyűjtöttek. Érkeztek egyéb civil felajánlások és cégek is támogatták a kezdeményezést. Így a kisbuszokba konzervek, takarók, evőeszközök, mosószerek, és számos aggregátor, kályha került. Emellett a karitász már a felújításokra is gondolt. A felajánlások egy részéből az újjáépítéshez szükséges anyagokat vásároltak, több mint 1 millió forint értékben, amiket egy vépi cég ingyen szállít a térségbe.

SegélyszállítmányDr. Székely János megyéspüspök áldotta meg a segélyszállítmányt, amely holnap hajnalban indul útnak. Székely János kiemelte: a keresztényeket már kezdettől fogva az jellemezte, hogy segítettek a bajba jutott embereknek. Sokak megmozdultak, hogy segítsenek, és ezt jó látni. Az emberek átérezték, hogy milyen lenne ha itt történne hasonló eset, mondta a megyéspüspök majd megáldotta az adományokat. A gyűjtéssel nem áll le a karitász, hangsúlyozta Tuczainé Régvári Marietta, de a jövőben már az újjáépítésben szeretnének segíteni és ehhez kérik az emberek támogatását.