Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Lektor avatás a Székesegyházban

Lektor avatás19 férfit avatott lektorrá dr. Székely János megyéspüspök a Székesegyházban január 16-án. Ezzel a kétéves akolitus képzés első jelentősebb állomásához érkeztek a résztvevők. 

Lektor avatásAhogy Mátét a vámost, úgy Benneteket is megérintett Krisztus fénye, hogy sokakat elvezessetek az Úrhoz. Ez a küldetés minden megkeresztelt ember feladata is, mondta a megyéspüspök: hirdetni Krisztust. Bár ministránsként is felolvasunk a szentmiséken, a lektori szolgáltattal az Egyház erre a feladatra külön küldetést ad a férfiaknak a megyéspüspök által, mondta a martinus.hu-ának adott interjújában Köbli Tamás atya, aki egyházmegyénkben szervezi a kétéves akolitus képzést. Ez az első jelentős állomása a képzésnek. A lektori szolgálat, a Szentírás felolvasása a keresztségben, bérmálásban kapott küldetésünk folytatása. Tamás atya kiemelte: ez az elköteleződés a férfiak személyes életében és családjuk életében is jelentősséggel bír és fontos a helyi közösség számára is, hiszen a krisztusi élet iránt törekvő embereket látnak maguk körül. 

Lektor avatásZsohár Ádám, a letenyei Szentháromság Plébánia tagja egyike a most avatott lektoronak. Gyermekkora óta részt vesz a templomi szertartásokon és most pl. a ministránsokkal foglalkozik.  Ezt az elköteleződést, szolgálatot szeretné egy magasabb szinter emelni az akolitusi szolgálattal. A lektorrá avatás erőt ad számomra, hogy tovább menjek a megkezdett úton és tovább éljek a krisztusi életben, mondta a martinus.hu-ának. Kérdésre válaszolva elmondta: leginkább az Igeliturgia megtartását és az áldoztatásban való segítést várja a feladatok közül. 

Lektor avatásAigner Géza leteneyei plébános a gyakorlati élet felől is megközelítette az a lektori, akolitusi szolgálatot. Mint a martinus.hu-nak adott interjújában hangsúlyozta: a szolgálattevőkre szükség van/lesz az Igeliturgiák vezetésében. A legtöbb helyi gyülekezet vasárnap jön össze szentmisére. A papság csökkenő létszáma nem teszi lehetővé, hogy minden közösséghez eljussanak és szentmisét tartsanak. Az akolitusok segítségével Igeliturgiák viszont tarthatók. A másik fontos szempont ami miatt szükség van lektorokra, akolitusokra, hogy legyenek akik segítenek a papoknak a szertartások előkészítésében, a többi szolgálattevő irányításában, hogy a liturgia valóban ünnep legyen mindenki számára. Aigner Géza kiemelte: a lektorok életükkel példált adnak másoknak, hogy vannak ma is akik életüket egészen Istenre figyelve élik. 

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható itt.

A lektor avatás szertartása megtekinthető itt