Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Horváth József pápai prelátus az Év Vasi embere

097332820210118105501szp8421-scaledHárman lettek a 2020-as Év emberei: a szavazatok egyenlő arányban oszlottak meg Dr. Schneider Ferenc osztályvezető főorvos és Horváth József pápai prelátus között, a közönségdíjat Márovics Pál, a mentőállomás vezetője kapta. Az okleveleket hétfőn vették át a Megyeházán. (www.vaol.hu)

A Vas Megyei Közgyűlés és a Vas Megyéért Egyesület huszonharmadik alkalommal hirdette meg a vasi Év embere választást. A címet a megyebálon szokás átadni, amely idén rendhagyó, mert nem lesz, de jelképesen lehet belépőt váltani rá, és azzal a Vas Megyei Mentésügyi Alapítványt lehet támogatni. Gyűlnek már a tombolafelajánlások is, ezeket a járványban kiemelkedő munkát végző szervezeteknek, embereknek fogják kisorsolni – mondta el köszöntőjében Majthényi László megyei elnök.

A Vas Megyéért Egyesület elnökétől, dr. Balázsy Pétertől megtudtuk a közönségdíjas szavazásról a Facebook-on közel kétszázezer ember értesült, és tízezer ember szavazott, ami egy rendkívül széles társadalmi elismertségnek mondható. A kuratórium azért döntött a kettős díjazás mellett, mert az orvos és az atya ugyanannyi szavazatot kapott. Mindkettejük életműve rendkívüli, a járvány adta kihívások által tevékenységük 2020-ban fókuszba került, egyiké egészségügyi, másiké közösségi, egyházi szempontból.

 

A kitüntetésről Dr. Schneider Ferenc, a Markusovszky Egyetemi Oktató Kórház infektológiai osztályának vezető főorvosa, a fertőző betegségeken kívül a gyermekgyógyászat és a belgyógyászat szakorvosa, Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság főtitkára kérdésünkre elmondta:

– Úgy tekintem, hogy egy közösséget reprezentálok, rajtam keresztül a Markusovszky kórház elismerését tartom a kezemben. Pápán születtem, de most már Vas megyeinek érzem magam, 45 éve dolgozom ebben a kórházban, ez az első és egyetlen munkahelyem. 1993 óta vagyok az infektológiai osztály kinevezett vezetője, kitűnő munkatársaim vannak. A kórház minden erejét latba vetette, hogy teljesítse a kötelezettségét, amit vállalt.

Horváth József pápai prelátus, közismert nevén Oké atya úgy fogalmazott:

– Az elismerés mindig jól esik az embernek, ez annak a munkának az elismerése, amit ténylegesen végzek. Örülök a díjnak, de nem tudom, hogy ezt jegyzik-e odafent, a Mennyországban. Ha a kitüntetésnek nem is, de a munkámnak vannak olyan részei, amelyek a Jóisten előtt is értékesek.

 

Márovics Pál, a szombathelyi mentőállomás vezetője azt mondta:

– Nagy megtiszteltetés, hogy Schneider főorvossal és József atyával lehettem itt együtt a díjátadón, mindkettejüket ismerem, tisztelem és nagyra becsülöm a munkájukat. Nem lehetnék itt, ha a mentődolgozók nem álltak volna helyt a 2020-as évben. Köszönöm Vas megye összes mentődolgozójának, hogy a vírushelyzetben megnövekedett esetszám és munka mellett ilyen teljesítményt nyújtottak; ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a közönségszavazatok közül a legtöbbet én kaptam.

Márovics Pál külön köszönetet mondott azoknak az egyetemistáknak, a Weöres Sándor színház munkatársainak, akik a telefonos beteg kiértesítésben segítették a munkájukat, a szombathelyi vendéglátósoknak és a magánszemélyeknek, akik reggelit, ebédet és gyümölcsöt hoztak a bajtársainak.

Mindhárom díjazott felajánlotta az Év embere címmel járó összeget. Horváth József atya a nettó százezer forintot rászorulók részére osztja szét. Dr. Schneider Ferenc főorvos a maga százezer forintját a Vas Megyei Markusovszky Kórházért Alapítványnak adja. Márovics Pál a közönségdíjjal járó nettó ötvenezer forintot a Szombathely-Szőlősi Városrész Jézus Szíve Templomért Alapítványnak adományozza.