Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Önkéntes beteglátogatók szentmiséje a Székesegyházban

szekes2A Szombathelyi Egyházmegye területén működő Kórházlelkészi Koordinációs Iroda szervezésében szentmisére gyűltek össze a Szombathelyen működő önkéntes beteglátogatók.
A szentmisét Dr. Székely János megyéspüspök celebrálta, de jelen volt a székesegyház plébánosa, Császár István atya, valamint a szombathelyi kórházi lelkész, Molnár Árpád atya is.

Az önkéntes beteglátogatók Krisztust viszik a beteghez, Ferenc pápa szavaival élve: aszekes1 „fülek apostolsága” az övék – szerető figyelemmel, meghallgatással képviselik Jézust a betegágyak mellett. A covid – világjárvány miatt azonban sokkal jobban oda kell figyelnünk mindannyiunknak a személyes kapcsolatokra. A kórházak látogatási tilalmat rendeltek el, az állami szabályozás, és a Magyra Katolikus Püspöki Konferencia által kiadott (https://katolikus.hu/cikk/az-mkpk-kozlemenye-62799764) rendelkezés alapján személyes beteglátogatásra nincs mód. De a betegeknek így sem kell magukra maradniuk: most az imádság által nyújthatunk segítséget. Január 21-én, csütörtök este 18:00 -kor jöttünk össze a Székely János püspök atya által celebrált szentmisére, valamint részt vehettünk a Boldog Batthyány-Strattmann László kilenced imádkozásában.
szekes3Püspök atya prédikációjában a beteglátogató hivatásáról szólt. Minden önkéntes beteglátogatónak olyannak kell lennie, mint egy híd. Imádságban járul Istenhez,
együttérzéssel fordul a beteghez. A szenvedő kezét fogva kíséri őt a Golgotára. Imáink
szerepét egy református lelkipásztor, Gyökössy Bandi bácsi történetével szemléltette.
Mikor a sokak által szeretett lelkész maga kórházba kerülve betegágyba kényszerült, sokan imádkoztak érte. Még katolikus papok is ajánlottak fel szentmisét gyógyulásáért.
Egy alkalommal úgy látta, mintha a lábainál valami tűz égne. A Szentlélek szépen válaszolt az érte végzett közbenjárásokra.
Egyházmegyénk beteglátogatóinak köpenyén rajta van egy kis mondat: „Ne félj, nem vagy egyedül”. Az önkéntes beteglátogatók üzenete ez a betegeknek. Akkor is, ha testben távol kell legyenek, de imádságban a betegek mellé állva szolgálnak. 
Szolgálatunkról további információk találhatók a korhazlelkeszseg.martinus.hu oldalon. Szenvedők számára szerkesztett kiadványunk online elérhető a https://vigasztaloszo.blog.hu/ címen.