Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Akiket szíven talált Isten - Szerzetesek ünnepe a Székesegyházban

Megszentelt Élet NapjaA szerzetesek és szerzetesnők iránti különleges gondoskodása jeléül Szent II. János Pál pápa 1997-ben február másodikát, Urunk bemutatásának ünnepét, Gyertyaszentelő Boldogasszony napját a megszentelt élet világnapjává tette. 2021. február 2-án a szombathelyi Székesegyházban adtak hálát hivatásukért az egyházmegye területén működő szerzetesrendek tagjai.

Megszentelt Élet NapjaA szentmisét megelőzően közösen imádkozták a zsolozsmát a szerzetesek, majd tanúságtételeket hallgattak meg.

A szentmise kezdetén Székely János megáldotta a gyertyákat, amelyek fénye Krisztust, mint a világ világosságát jelképezik.

 

Megszentelt Élet NapjaA mai napon - Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén - nemcsak Krisztusért adunk hálát, hanem a szerzetesekért is, akiket szíven talált az Isten - mondta szentbeszédében Székely János megyéspüspök. És hálát adunk, hogy erre a hívásra igent mondtak és ma is igent mondanak. Egy hiteles Istennek szentelt élet, egy hiteles szerzetesi közösség olyan mint egy ég felé nyíló ablak, amelyen keresztül beáramlik Isten fényessége, tette hozzá a megyéspüspök. A szerzetes Isten különleges, meghívó szeretetének nagylelkű ajándéka. De miért hív egyeseket Isten erre a teljes önátadásra? Nem valamit akar, hanem minket akar. Ahogy Ábrahámot is kiválasztotta barátjául, még azelőtt, hogy ő bármit is tett volna. Isten Atya, Fiú, Szentlélek örök szeretete és Isten a szeretet titkába hív egyeseket, egészen radikálisan, odaadva életüket kövessék őt, hogy életük Krisztusban ellegyen rejtve az Istenben, mondta Székely János.

Megszentelt Élet NapjaAz evangéliumban, az agg Simeon példáját kiemelve hangsúlyozta: amikor Simeon karjába foghatta a kisded Jézust, újjászületett, megtelt erővel, megfiatalodott. Prófétai szavakat mondott a kisdedről és anyjáról. Krisztus azért jön, hogy megfiatalítson minket. A szerzetes legkülönlegesebb küldetése, hogy magához ölelje Krisztust, a fénye átjárja őt és ezt tudja másoknak is sugározni, hogy általa kitavaszodjon a világ, mondta Székely János.


A szentmisét élőben közvetítettük Youtube csatornáján. Visszanézhető itt.