Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szenzációs régészeti lelet Jákon

Jáki templomValószínűleg megtalálták az alapító Jáki Nagy Márton sírját és földi maradványait a Szent György-templomban, ez a szenzációs bejelentés hangzott el ma Jákon, a műemléki templomban tartott sajtótájékoztatón. 

Jáki templomAz épületben hosszabb ideje tartó régészeti munka egyik legnagyobb felfedezése az elmúlt időszakban, hogy a déli toronyban, a valószínűleg az alapítót is ábrázoló falfreskók alatt, megtalálhatták Jáki Nagy Márton sírját és csontjait, mondta Papp Ildikó régész a sajtótájékoztatón. Egy súlyos kőlapokkal fedett sírhelyet tártak fel a régészek, amely belül vakolt, koponyafülkés, láb felé többszörösen szűkülő téglasír, amelyben egy férfi csontjait találták. A szakemberek a leletek értékelése alapján jelenleg úgy gondolják, hogy a templom alapítójának a maradványai kerültek elő. Ráadásul a további feltárás során e sír alól egy újabb került elő, amelyben ezúttal egy női csontvázat találtak, arany ékszerekkel. Szakemberek feltételezése szerint a Ják nemzetség tagja lehetett az itt eltemetett nő. 

Jáki templom2021-ben folytatódik a templom restaurálása, megindul a Szent Jakab-kápolna helyreállítása. A látogatóközpont terveinek véglegesítése után megkezdődik a templomdomb nyugati részének megújulása is, mondta Sarkadi Márton, a projekt szakmai koordinátora. Pl. a tavalyi évben végzett munka folytatásaként a templomdombot északnyugat felől övező támfal vasbeton szerkezetére téglaburkolat kerül, mellvédjében urnatemető létesül. Sor kerül az ún. Folnay-kapu téglafalainak újravakolására és a kapuépítmény bádogfedésének megújítására. Folytatódik a templombelső régészeti feltárása, és a szakemberek befejezik az északi mellékapszis falainak és kupolájának konzerválását, retusálását is, mondta Sarkadi Márton.

Jáki templomA templom őrzi őseink hitét, akik itt imádkoztak bajban vagy idejöttek hálát adni, mondta Székely János megyéspüspök. A felújítás, a kialakítandó látogatóközpont célja, hogy azt a hitet, mentalitást ami emögött az épület mögött ott van megmutassa az ideérkezőknek. Azt a hitet és mentalitást ami 7-800 évvel ezelőtt az őseink szívében ott volt, ami Európát felépítette és amely szétporladása miatt Európa is szétesőben volt. Ezt a szellemi kincset szeretnénk megmutatni: hogyan imádkoztak, mi lehetett a szívükben, mit gondoltak világról akkor az emberek. Így mindazok, akik ide ellátogatnak, meríthetnek a hely szentségéből, titkából, mondta Székely János. 


Jáki templomA jáki Szent György-templom mindenekelőtt szakrális értéke a hívő keresztény közösségnek, mondta V. Németh Zsolt, országgyűlési képviselő. Ugyanakkor turisztikai értéke is kiemelkedő, és a mostani kutatásoknak köszönhetően számos értékes lelet illetve új információk is napvilágot láttak. A felújítás emblematikus jelentőségű akkor, amikor Nyugat-Európában templomokat gyújtanak fel, alakítanak át más funkcióra. Ellentétben ezzel hazánkban kis templomokat, és nagy műemléki templomokat újítunk meg, jelezve azt, hogy most már az ország gyarapodott annyit, hogy ilyen jelentőségű beruházásokat ne csak elkezdeni lehessen, hanem be is fejezni. V. Németh Zsolt kiemelte: a munka révén a település és a hasonló műemlékek jövőjét is újragondolhatjuk. 

Jáki templomTörténelmi jelentőségű beruházás a mostani, mondta Tóth Ernő polgármester. A munkálatok meghatározzák a település múltját, jelenét és a jövőjét, mondta a település vezetője. A régészeti feltárások igazolták, hogy a templom a jáki ősök csontjaira épült. Olyan sok információt tudunk meg a templom múltjáról, amelyet korábban nem is gondoltunk, mondta a település első embere.