Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Emlékezzünk meg Eduardo Bonnin Aquiloról!

bonnin2008 február 6.-n, 91 éves korában hunyt el Eduardo Bonnin Aquilo, akinek neve szorosan összekapcsolódik a cursillo-val.  Nem tudunk úgy beszélni senkinek sem erről a lelkiségi mozgalomról, hogy ne emlékeznénk meg személyéről. A cursillo és Bonnin szorosan összekapcsolódó fogalmak.

Halálhíre kapcsán a Magyar Kurirban így írtak: „Alapgondolata az volt, hogy a világot, az embereket alapvetően nem a „szervezés”, nem egy-egy intézmény mozgatja, sokkal inkább a közvetlen környezet, amelyben élnek - vagyis a környezetet kell megváltoztatni.” Három alapelv határozta meg tevékenységét:
Isten szeretete, a barátság és maga az egyes ember. Az általa kialakított módszerben, a cursillo papi és civil beszédeiben ezek rendre visszaköszönnek; ezek nélkül talán nem is lehet megérteni sem a cursillo három napját, sem a mozgalom lelkiségét...
Önmagát „_a kereszténység inasának, Krisztus inasának_” tartotta-nevezte. Mentalitása egyáltalán nem ismeretlen számunkra, hiszen P. Gaál Jenő SVD atya hiteles és hűséges közvetítője volt szavainak és tanításának is. Akik személyesen ismerték őt, felidézték mondását, miszerint „_mindig boldog volt, de soha nem volt elégedett_”.
2015. február 5-én Mallorca püspöke kihirdette az első lépéseket Eduardo Bonnin kanonizálásának és boldoggá avatásának felterjesztéséről.
Amikor haláláról megemlékezünk, fel kell tegyünk magunknak is a kérdést: van-e bátorságunk kilépni saját akváriumunkból; bevilágítjuk-e azt a bizonyos 1 m2-i környezetünket; hitelesen képviseljük-e az általa lefektetett alapelveket?
Köszönjük meg a Mindenhatónak, hogy a cursillo módszerével munkálkodhatunk (Lk3,4: „Készítsétek az Úr útját, egyengessétek ösvényeit!”)
Emlékezzünk meg Eduardo Bonnin Aquiloról!