Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A megmaradásért is segítettek - Harmadszor vitt segélyszállítmányt Sziszekbe a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

blp1292

Sziszek földrengés sújtotta városrészét az a veszély fenyegeti, hogy az itt élők akár el is hagyhatják a települést. Többek közt ennek megelőzésére kapott újabb értékes adományt a Sziszeki Egyházmegyei Karitász szombathelyi testvérszervezetétől. Ezúttal csaknem 25 millió forint értékű adományt szállított ki a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász csütörtökön a földrengés sújtotta Sziszekbe a károk helyreállításra.

A Szombathelyi Egyházmegye plébániái és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász folyamatosblp1148 segítséget nyújtanak a sziszeki egyházmegye földrengés sújtotta területén, csütörtökön útnak indított segélyszállítmányukat pedig a jövő héten is követni fogja újabb. A karitatív szervezet ezúttal építőanyagokat - blokktéglát, tetőcserepet, csempét, járólapot és hőszigetelőanyagot -, készételkonzervet, almát, valamint gyermekjátékokat szállított a sziszeki adománygyűjtő központba. Képviselőit Kristina Radić, a Sziszeki Egyházmegyei Karitász igazgatója fogadta és köszönte meg a testvérvárosi segítséget.

blp1380Elmondta, hogy most, az újjáépítés, a felújítás fázisában is hatalmas köszönet illeti a segítő szervezeteket, különösképpen a Katolikus Karitászt, benne pedig a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászt, aki az elsők közt reagált a problémára, és indított segélyszállítmányt a földrengés sújtotta Sziszekbe. Kiemelte, a következő napokban a Horvát Karitász (Hrvatski Caritas) 100 konténerlakást fog biztosítani a fedél nélkül maradottaknak, amihez csatlakozott már a magyarországi karitász 2 letelepített lakókonténerrel, a jövő héten pedig a Szombathelyi Egyházmegye és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közös adományaként egy 3.3 mFt értékű összkomfortos mobilházzal fog bővülni ez a kezdeményezés. Szólt arról is, hogy az újjáépítést követő harmadik segítségnyújtási fázisban terveik szerintblp1172 pénzbeni segítséget biztosítanak - voucherek formájában - a már lakáshoz jutottak otthonainak berendezéséhez. Helyi állapotokat ismertető összefoglalójából megtudtuk, hogy Sziszek-Monoszló megye középső része a leginkább érintett a földrengés következtében, ez azt jelenti, hogy Sziszek, Petrinja és Glina városok, valamint a környező falvak szenvedtek hatalmas károkat. Hogy mennyi időt vesz igénybe a teljes helyreállítás, azt nehéz megmondani, abban bíznak, hogy az állam nagyon gyorsan elindítja a felújítási folyamatokat, és az alapvető helyreállítási munkák hamarosan befejeződnek. Ezek hatására az itt élők talán nem hagyják el ezt a régiót, félő ugyanis, hogy a rengések okozta károk miatt akár lakatlanná is válhat Sziszek és környéke. Ennek ismeretében kijelenthető, hogy a karitász az itt élők helyben maradásáért, a megmaradásukért is segít! Ezért is különösen hálásak a magyarországi karitász szervezetek támogatásáért a sziszeki egyházmegyében.

blp1207Igazgatónővel folytatott beszélgetés közben a Horvát Karitász önkéntesei már kipakolták a mikrobuszok tartalmát az adománygyűjtő központban, míg a mellette levő aszfaltozott területre a kamionok által díjmentesen kiszállított építőanyagokat rakták le, ugyanis az egyházmegye plébániáin és közösségein kívül a szállítmányozási és építőipari cégek segítőkészsége is nagyban hozzájárult a sikeres segélyakcióhoz. A négy szállítmányozási cég, a Galambos Trans, a Domino Trans, a Terra-Cargo és a VoleiSped díjmentesen vállalta a sziszeki fuvart, sofőrjeik - Nagy Csaba, Erdős Tibor, Szilvási Gellért és Fekete József Márió - egymást segítő hozzáállása pedig egybecseng a cégek karitatív szerepvállalásával. A közvetlen hangulatú, közel 3 órás lerakodást követően úgy fogalmaztak,  legközelebb is szívesen jönnek, a képviselt szállítmányozási cég jó hírnevét víve.

Az egyházmegyén kívülről is érkezetek olyan segítők, akik a csütörtöki "segélykonvojhoz" csatlakoztak: két Balaton környéki vállalkozó, Surányi Norbert és Németh Péter kb. 800 kg készételkonzervet ajánlott fel és szállított ki a sziszeki önkéntesek étkeztetésére. 1.5 tonna, kedvezményes áron beszerzett almát is vitt a karitász a segélyszállítmányban, amit egy egyházmegyén belüli, alsószenterzsébeti termelőtől, Molnár Ferenctől vásárolt.

Az adományátadás talán legvidámabb pillanatait élte meg ezt követően a szombathelyi csapat: ablp1263 sárvári és a harkai karitászcsoportok kezdeményezésére gyűjtött játékokat adták át a sziszeki Braća Ribar Általános Iskolában tanuló gyermekeknek. A két mikrobusznyi játékadomány gyűjtésében oroszlánrészt vállalt Ördög Mónika, a sárvári katolikus általános iskola tanára, és Dobos Tiborné, a Harkai Plébániai Karitász vezetője. A "Gyermekek a gyermekekért" projekt részeként sárvári és környékbeli gyerekek gyűjtöttek játékokat a földrengés sújtotta területeken élő társaiknak. A zsákokba és dobozokba csomagolt adományt az iskola igazgatója, Vesna Šebek köszönte meg a diákok nevében és kiemelte, minden tanulót biztosan boldoggá tesz ez a kedves figyelmesség.

blp1302Ha előbbi a legvidámabb, az ezt követő a legszívszorítóbb momentuma volt csütörtöki napnak: a segélyszállítmány aznapi utolsó helyszíne Sziszek Petrinjska utcai lakókonténer-negyede volt, ahol 23 család él átmeneti otthonban a konténertelep melletti háromszintes tömbház megrongálódása miatt. Az itt élőknek almát és játékokat adott a jószolgálati szervezet, és felkereste az egyik családot, akinek a Katolikus Karitász adományaként két hete adták át az átmeneti otthonként szolgáló lakókonténert. Fatima és Ramiz, egy idős bosnyák házaspár - a férfi aznap ünnepelte 77. születésnapját, nagyon örült a szombathelyi karitász látogatásának, elmondása szerint ez volt számára a nap fénypontja - ismét köszönetét fejezte ki az adományért, ami jelenleg nagyban megkönnyíti lakhatásukat. Elmondták, azért kellett kiköltözniük a konténertelep melletti lakóházból, mert az a rengés következtébenblp1313 megsüllyedt. A lakótömböt eleinte narancssárga jelzéssel átmenetileg használhatatlannak - saját felelősségre használhatónak -, majd néhány nap múlva piros státuszúként bontásra ítéltnek minősítette a szakhatóság, így a másik 22 családdal egyetemben ki kellett költözniük onnan az épület melletti konténerházba, amiből két dolog hiányzik: a víz és az áram. A konténerházaknak közös konyhájuk van, illetve van egy sátor, amiben a tartós élelmiszereket tárolják, így az étkezés többnyire megoldott. Fatima és Ramiz reménykedik abban, hogy addig maradhatnak ideiglenes otthonukban, amíg végleges lakhatásuk meg nem oldódik.

Kristina Radić a látogatást követően hangsúlyozta, a Sziszeki Egyházmegyei Karitász ismét hálás köszönetet mond magyarországi segítőinek, akik ebben a nehéz időkben is aktívan kiveszik részüket a segítségnyújtásban. A sziszeki adományátadás zárásaként Tuczainé Régvári Marietta szombathelyi karitász igazgató - a testvérvárosi összetartozás jegyében - szombathelyi Szent Kvirin emlékekből összeállított képes kiadványt adott át Kristina Radić-nak.

blp1318A segítés nem ér véget, a plébániai karitászok továbbra is gyűjtenek a horvátországi földrengés károsultjainak megsegítésére. Ennek érdekében nagyon sok plébánia saját perselyt készített, amit a templom bejáratához helyezett ki. Az innen összegyűlt pénzbeli adományok behozatala folyamatosan történik, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász pedig akkor fog ismét segélyszállítmányt kivinni, ha további építőanyagokat tud a befolyó összegből vásárolni - tudtuk meg Tuczainé Régvári Mariettától.

Említettük már, hogy a jószolgálati szervezet a jövő héten még mindenképpen meglátogatjablp1156 testvérvárosát: egy azonnal beköltözhető, összkomfortos, 25 négyzetméteres, 3.3 mFt értékű mobilházat kísér le Sziszekbe a Szombathelyi Egyházmegyével közös adományként, hogy egy ottani bajbajutott, 4-5 fős család átmeneti otthonra lelhessen benne.

 

Szöveg és fotók: Szombathelyi Egyházmegyei Karitász / Büki László