Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Emlékév Boldog Batthyány László tiszteletére a Felvidéken

Batthyány EmlékévA Pázmaneum Társulás az idei esztendőt Boldog Batthyány-Strattmann László emlékévének hirdette meg a Felvidéken. Boldog Batthyány László személyét a legtöbben Köpcsénnyel vagy Körmenddel kötik össze, kevesen ismerik a Felvidékhez, a csallóközi Felbárhoz fűződő kapcsolatát. Pedig itt, őseinek kastélyában töltötte gyermekkorának egy részét a Herceg-Doktor, akit így a felvidéki magyarok különösképpen is tisztelnek.

A Batthyány-emlékév nyitó szentmiséjére a csallóközi Légen került sor január 30-án, szombaton. A szentmisét Galgóczi Rudolf helyi plébános atya celebrálta s online közvetítéssel volt megtekinthető. Rudolf atya a szenvedés és ima erejéről beszélt prédikációjában, a Boldog Herceg-Doktor példájával buzdítva az Imakilenced résztvevőit. Az Emlékév első eseménysorozataként január 30-án Imakilencedet kezdtünk közbenjárását kérve, majd összesen 9 héten át egy-egy alkalommal mindig más helyszínen imádkozunk hozzá egészen március 23-áig, boldoggá avatásának 18. évfordulójáig.
Ezekben a járvány által sújtott időkben kérjük közbenjárását a betegek gyógyulásáért, az
orvosok és az egészségügyben dolgozók testi-lelki megerősítéséért!
Ugyancsak folytattuk az imát kedves fiatal barátunkért, az Örökkévalóságba nemrég elköltözött Bendiért (Bendegúzért), aki súlyos betegségében hősiesen viselte a keresztjét, s hitünk szerint elnyerte a Legnagyobb Jót jutalmául. Boldog Batthyány László nyomában járt születésétől földi élete végéig: Körmenden született, Boldog László tevékenységének egyik legfontosabb helyszínén s élete utolsó szentmiséjét is Körmendről hallgatta meg a kórházban január 22-én, Boldog László ünnepén, majd azt követően tért meg az Égi Hazába. Sokan imádkoztak érte határokon átívelően s adományaikkal segítették kezelését, Schäfer András és Szalai Ádám kezdeményezésére a magyar labdarúgó válogatott tagjai is nemes felajánlást tettek e célra. A lelkiüdvéért felajánlott szentmisét a pannonhalmi bazilikában Juhász-Laczik Albin bencés szerzetes, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatója tartotta február 1-én, hétfőn, utolsó földi útjára február 9-én 13.30 órakor kísérik el a szombathelyi Jáki úti temetőben.
Kedves Bendi barátunk, imádkozz értünk Te is Boldog Lászlóval s fiával, Ödönnel az Égből,
hogy hozzád hasonlóan mi is kitartsunk a Jó Úton s erőt nyerjünk a földi megpróbáltatások
leküzdéséhez!


Dr. Karaffa János, Pázmaneum (Dunaszerdahely)