Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ezerszer is igen – ez már a Házasság Hete

haz4Közös imádságra gyűltek össze különböző felekezetek tagjai vasárnap délután a református templomban. Ezzel a meghitt hangulatú eseménnyel vette kezdetét a Házasság Hete programsorozat. A hét további részében online előadásokkal és beszélgetésekkel, párkapcsolat-építő játékkal, szentmisével várják az érdeklődőket.

A szeretet fontosságára és erejére emlékeztetett, majd megáldotta ahaz résztvevőket Jakab Bálint református lelkész a Házasság Hete programsorozat nyitóeseményén. Hazánk 11. alkalommal csatlakozott a kezdeményezéshez, a járványhelyzet miatt rendhagyó módon folytatódik a rendezvény.

haz2A házasság ünnep, amin semmi nem változtat. Minden nap újra igent kell mondanunk a másikra, dolgoznunk kell a kapcsolatunkon, így hoz gyümölcsöt az az első, „nagybetűs” igen, amit annak idején kimondtunk. Ebben szeretnénk segíteni a párokat – fogalmazott lapunknak B. Markovits Eszter szervező, a Martineum Felnőttképző Akadémia felnőttképzési referense. Hozzátette: minden eddiginél több, 238 pár jelentkezett a Házas- Társas-Játékra, amely az együtt járás kezdeti időszakára emlékeztető feladatokkal, kalandokkal igyekszik minőségi időt csempészni a résztvevők hétköznapjaiba.

A pandémia miatt változtatni kellett a megszokott programokon, mozihaz3 helyett például otthoni közös filmnézésre hívták a párokat, ahogy a romantikus vacsorát is maguknak kell most megoldaniuk, de a lényegen – az egymásra való figyelés és rácsodálkozás örömén – ez mit sem változtat. Elmondta, hamarosan bemutatnak egy kisfilmet is, amely vállalkozó kedvű párok közreműködésével készült, és amelyben a házasság kincseiről tesznek tanúbizonyságot.

Az élő előadások elmaradnak, de országos szervezésben ismert szakemberek előadásait online nyomon követhetik az érdeklődők: hétfőn 18 órától Gorove László és Kriszta Nemek és igenek a házasságban című előadása lesz hallható a Házasság Hete Facebook-oldalán. Ugyanitt kedden, szintén 18 órától Mihalec Gábor beszél, témája a viharálló szerelem. Páratlan beszélgetéseket hallhatnak közismert párokkal február 10-én, csütörtökön pedig Család – karrier – egyensúly címmel tartanak élő online konferenciát. Másnap Házasság Heti igei alkalommal egybekötött orgonakoncert lesz a Deák téri evangélikus templomból a Házasság Hete idei nagyköveteinek közreműködésével felvételről. Szombaton A házasság szakítópróbái címmel dr. Tolnay Lajos és felesége tart online előadást a pasaréti református gyülekezet YouTube-csatornáján.

A programsorozatot a hagyományokhoz hűen élő püspöki szentmise zárja vasárnap 16 órakor a Székesegyházban, a szervezők meglepetéssel is készülnek.

 

Forrás: vaol.hu