Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Elhunyt dr. Zsámbéki Monika

Zsámbéky MonikaTürelemmel viselt, hosszú betegség után elhunyt DR. ZSÁMBÉKY MONIKA művészettörténész, főmuzeológus, a művészettörténet doktora, aki munkájával hosszú időn át segítette a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont tevékenységét.

1982-ben diplomázott az ELTE Bölcsészettudományi Karán művészettörténet-régészet szakon. A Savaria Múzeum Képzőművészeti Osztályán kezdett dolgozni, majd 1985-ös megalapításától a Szombathelyi Képtár munkatársa lett, később igazgatóhelyettesként az intézmény egyik vezetője. Közben több éven át tanított művészettörténetet a Művészeti Gimnáziumban és a Berzsenyi Dániel Főiskolán. Az utóbbi években a Szent Márton Intézetet vezette.

Érdeklődése kezdetektől a középkori művészetek felé irányult, azon belül is az építészet és a kisművészetek története vonzotta. Diplomamunkáját a 14-15. századi világi ötvösség magyarországi leleteiről írta, később főként szűkebb pátriájának emlékeit kutatta. Doktori disszertációjában a szombathelyi Szent Márton-templom barokk kori építéstörténetével és berendezéseivel foglalkozott. Hiánypótló munkát végzett Vas megye középkori és barokk művészetének feltérképezésében és a Szent Mártonhoz kapcsolódó kutatásokban. Legkedvesebb témái közé tartozott a művész és mecénásának kapcsolata, a műalkotások születésének társadalmi háttere. Számos nagyszabású és nagysikerű kiállítás fűződik a nevéhez. Emlékkiállítást szentelt Melchior Hefele építésznek (1994) és a Batthyányaknak (2005) - az MTA Művészettörténeti Bizottsága mindkettőt Opus Mirabile-díjjal ismerte el. De emlékezetesek maradnak tárlatai a Szombathelyi Képtár restaurált alkotásaiból, a modern egyházművészeti alkotásokból, Dorffmaister munkásságáról vagy a 16-19. századi képzőművészet ókori témáiról, motívumairól.

Munkájában fáradhatatlan volt és alapos: kiállításaihoz igényes katalógusokat szerkesztett, tudományos konferenciákat szervezett, gyakran maga is előadott és rendszeresen publikált. Több könyvnek volt szerzője vagy szerkesztője. Tagja volt a VEAB Művészettörténeti Munkabizottságának, a Pulszky Társaság Művészettörténeti Tagozatának, valamint a Rumi Rajki Műpártoló Körnek.

Bár mindig szerényen dolgozott és sosem kereste a nyilvánosságot, környezete számontartotta és becsülte munkáját: a Vas Megyei Közgyűlés a Pável Ágoston Emlékplakettet (2005), szülővárosa pedig a Szombathely Kultúrájáért Életműdíjat (2018) adományozta neki.

Zsámbéky Monika hivatását szerető, elkötelezett és elmélyült tudós volt, aki örömöt talált a munkájában és a családjában. Osztozunk férje, régész kollégánk és négy gyermekük fájdalmában.

Mi egy példaadó kollégát veszítettünk el. Isten veled, Monika!

Forrás: www.savariamuseum.hu