Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Mobilházzal segített egy fedél nélkül maradt családon a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

blp1497Újra jelentős értékű adományt szállított február 10-én Sziszekbe a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. Ezúttal egymobilházat juttatott le egy földrengés sújtotta házban élő család részére, valamint 3000 euro pénzadományt adott át az újjáépítéshez a Szombathelyi Egyházmegye híveinek adományaként.
A két mikrobusznyi szállítmányba ezenkívül játékok és beltéri falfestékek is kerültek.

Szombathely horvát testvérvárosa, Sziszek még mindig a teljes területét sújtó földrengés
következményeivel küzd, az ottani egyházmegyei karitász elsődleges célja, hogy ideiglenes
lakhatást biztosítson az újjáépítésig azoknak, akiknek otthona megrongálódott. Ebben a
Szombathelyi Egyházmegyei Karitász, valamint a Szombathelyi Egyházmegye plébániái
és hívei is segítettek. Közös összefogásuk eredményeként egy azonnal költözhető, 25
négyzetméteres mobilházat telepítettek le február 10-én, szerdán Sziszek Petrijnska utcájában a Ribić család részére, akik két kisgyermekkel heteket töltöttek személyautójukban a folyamatos rengések miatt.
„A mobilházat olyan család kapta meg, akinek otthona nagyon megrongálódott, lebontásra blp1530
ítélték, de a család nem szeretné elhagyni annak környékét, ezért a házuk elé telepítettük le ideiglenes otthonukat. A közművételezés - áram, víz - is a megrongálódott házból történik, annak áramellátási- és szerelvényrendszerén keresztül - mondta Tuczainé Régvári Marietta karitász igazgató.
A mobilház biztonságos elhelyezéséhez a karitász munkatársai fát vágtak, terepet rendeztek, lépcsőt építettek, valamint stabilan alátámasztották az ideiglenes lakóházat. A több órás munkába a szomszédok is besegítettek, a fiatal, kétgyermekes házaspár pedig boldogan vette át a mobilház kulcsát, és foglalta el új lakhelyét. A Ribić család elmondhatatlanul hálás a kapott adományért, mert így újjáépítendő otthonuk közelében maradhatnak.
blp1670Nagyobbik lányukat, a tízéves Mariját megkérdeztük arról, mi volt számára a legnehezebb a földrengésekkor. Az volt a legrosszabb, amikor mi hárman, anya, a kétéves testvérem és én elmentünk Lošinjba - ez egy horvát sziget -, apa hazajött a munkából, mi pedig nem tudtuk, mi van vele otthon, Sziszekben - válaszolta. Mariónak, a kéményseprőként dolgozó édesapának folyamatosan szolgálnia kell a háztetőkön, a család pedig a rengések idejére biztonságosabb országrészre - a tengerpartra – utazott, egy ideiglenesen felkínált nyaralóba. Itt csak pár napig maradtak, majd hazajöttek - hiszen a család összetartozik. Több héten át a kocsijuk volt az otthonuk, mert hova menjen az ember, ha reng a föld, ha hullik a tégla? Akkor a legbiztonságosabb hely az autó! Ezt már az édesanya, Ivana mondta.
Mons. Franjo Ćuk, a Sziszeki Egyházmegyei Karitász igazgatótanácsának elnöke is ezt
erősítette meg: elsődleges feladat az emberek biztonsága, lakhatási feltételeik biztosítása. blp1704
Ezenfelül a konténerházakban, ideiglenes lakóotthonokban élőket tartós élelemmel kell
ellátni, hogy ezt az átmeneti időszakot túlvészeljék, mivel főzési lehetőségeik is korlátosak.
Elmondása szerint a földrengés epicentruma Sziszek-Monoszló megyét érintette leginkább,
annak 50 km-es körzetében voltak jelentősen észlelhetők a rengések. Arra a kérdésre, hogyan viszonyulnak az itt élők a folyamatos földmozgásokhoz és az ebből származó károkra, a lelki vezető úgy fogalmazott, az itt lakók egy része ideiglenesen elköltözött, hiszen még mindig reng a föld, de a célunk az, hogy az emberek többségét visszahozzuk. Számolni kell azonban azzal, hogy lesznek, akik soha nem térnek már ide vissza.
A magyarországi karitász szervezeteitől érkező segélyadományok nagy mértékben segítik ablp1774
sziszeki kárenyhítést, amiért elmondhatatlanul hálásak a karitász itteni munkatársai és az itt élők egyaránt. Az anyagi segítség is nagyon fontos, de az az emberbaráti szeretet, ami ezáltal megnyilvánul, legalább annyira az. Abban az összefogásban, ahogy ez a mobilház a helyére került, mindez szívet melengetően visszaköszönt, nagyon hálásak vagyunk érte magyar barátainknak - mondta Franjo Ćuk.
A 3.3 millió forint értékű mobilházat Borgátán vásárolta a karitász, indulásra kész állapotában február 9-én, kedden délelőtt áldotta meg dr. Székely János megyéspüspök.
blp1852A karitász az ideiglenes lakóotthon mellett 3000 euró pénzadományt is átadott a Szombathelyi Egyházmegye híveinek adományaként az újjáépítéshez, emellett a gradistyei horvátok adományaként egy mikrobusznyi játékot, a Harkai Plébániai Karitász felajánlásaként pedig 18 doboz 5 literes belső falfestéket adott át a Horvát Karitásznak.
A Sziszeki Egyházmegyei Karitász is beszámolt a szerdai adományszállításról, írásában
kiemelve, hogy a Katolikus Karitász, benne szombathelyi egyházmegyei szervezete hűséges
partnerként folyamatosan segíti értékes adományaival a sziszeki egyházmegye karitászát.