Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

„Patris corde – Atyai Szívvel” Ferences esték sorozat első előadása Szombathelyen

dsc-7095„A férfi szerep, férfi karakter – Teremtő bátorságú apa” címmel tartott február 12-én előadást P. Komáromi Előd esztergomi prefektus a szombathelyi ferences templomban

P. Előd kilencedmagával érkezett az előadásra, magával hozott 8 fiút, akik az Ő keze alatt nevelődnek az esztergomi ferences kollégiumban és 7. osztályban tanulnak.

Előd atya 3 kérdéskört tárt a hallgatóság elé.

1. Mitől férfi a férfi?

2. A család és a társadalom tartó oszlopa az apa a férfi

A férfi a földműveshez hasonló a nő a földhöz magához. Az élet a földből jön ki, a földműves gondossága és ahogy gondozza, az a hasznos, fontos és szükséges.

3. Teremtő bátorságú apa

Azt olvassuk a teremtés könyvében, hogy Isten a saját képére és hasonlóságára alkotta a férfit és az asszonyt. Istenre szoktuk használni a Teremtő szót. A teremtő bátorságú apa képes teremteni. Isten meghívja a teremtő aktusba, társteremtői vagyunk Istennek.

A Szent József év kapcsán, Előad atya az előadásában párhuzamot vont az apa személye és Szent József mint Jézus nevelőatyja között.

P. Előd előadásának főmondanivalójából:

„Szent Józsefről a születés körüli események körül hallunk. Amikor Jézust szemléljük, azt látjuk, hogy egy olyan férfi neveli, akit Józsefnek hívnak.

Mit tudunk meg Szent Józsefről az evangéliumokban. Igaz ember. Isten segíti a döntéseiben. Pozitív választ ad az Istentől kapott küldetésre. Milyen nehéz lehetett Józsefnek, ha arra gondolunk, hogy tervezi az életét, elveszi azt a nőt, akit nagyon szeret, kiderül, a szeretett nő gyermeket vár. Ha valaki tudta, Ő tudta, hogy a gyermek nem tőle van. Tehát megcsalták. El akarta bocsátani. Mi kellhetett ahhoz, hogy ez az ember azt tudja mondani, hogy jó, elfogadja azt a gyermeket aki nem az övé. Annyira szerette Máriát, hogy ezzel együtt képes volt elfogadni Mária személyét.

Képes felfogni azt az utasítást amit álmában kapott, és erre IGENT tudott mondani. Bátorság kellett mindehhez. Minden dolgában Istennek tetszően akart élni.

Milyen férfiként jelenik meg Jézus az evangéliumokban? Érdemes szakítani a túl jámbor hozzáállással, hogy Jézus jámbor, aranyos, kedves, Jézus megjelenik úgyis, hogy sír, hogy haragra gerjed, ostort fon és kikergeti a templomból az árusokat. Tudott indulatos lenni, tudott konfliktusokba beleállni. Erős férfi karakterként volt József Jézus életében jelen. Mi se legyünk konfliktuskerülők. A hitünk megélésben is lehetünk bátrak és határozottak. Sokszor ugyan ütközik mások gondolatával, magatartásával. 

Majd az atya feltette a nagy kérdést: Mitől férfi a férfi? – a rövid válasz: képes őrködni az élet felett. Az élet őrzője. Ehhez kell egyfajta erő ami biztonságot ad elsősorban a férfi feleségének de a gyerekeknek is. A férfi képes gyengéd lenni. Képes támogatni. A földműves képes fákat, vetést ápolni, gondozni, arra törekszik, hogy növekedjen az élet. Úgy ad biztonságot, hogy az élet ki tudjon teljesedni. A jó apa képes a gyermekei számára a növekedést biztosítani. Így tud tartóoszloppá válni. Képes mint egy oszlop megtartani az élettér biztonságát.  

Egy apának teremtő bártorságúnak kell lennie. A bátorság olyan erény, aminek valamiféle félelem az alapja. Van bennem tartás attól amit meg kell tenni, de ennek ellenére megcsinálom. Képes vagyok beleállni a férfiszerepbe és őrködöm a férfi szerep fölött.

Amikor egy édesapa teremt valakit, az apa megéli, hogy ez az én fiam. Meg kell tapasztalnia, hogy tőle független szuverén személyiség, de mégsem az övé. Istennél is megjelenik ez a dimenzió, Isten teremt szabad szuverén személyt. Isten felvállalja, ez bátorság a részéről. Benne van az is, hogy nemet mondok őrá aki alkotott. De igent is mondhatok rá. De megengedi, hogy én válasszak.

Föl kell ismerni a hibáinkat. A férfiszerepben, vagy apaságban hol kell javítanom. Ha kellően bátor valaki, képes a megújulásra. Egy családi életben is képes azt mondani valaki, hogy eddig ezt csináltam mostantól máshogy teszem.

Fantasztikus dolog, ha valaki képes megújulni.

A megújulás lehetőségét is hordozza az, hogy képes valaki változtatni, tud bocsánatot kérni.

Nem vagyunk tökéletesek, időnként van olyan pont, hogy azt mondjuk elhibáztam és máshogy akarom csinálni. Ebben erő van, képesség a megújulásra. 

 

IDE kattintva visszanézhető.