Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Lehár emlékév

lehar-emlekev-megnyitoBáró Lehár Antal születésének /1876. február 21./ 145. évfordulóján emlékező szentmise után ünnepélyes keretek között indul el az emlékév, mely széles körű társadalmi összefogás eredménye határainkon innen és túl.

Egy éven át közel 30 program lesz az emlékév keretében:

emlékkonferenciák, könyvbemutatók, arany vitézségi érmesek emléktábláinak átadása, túrák, kiállítások.


Lehár 145 Emlékévben az együttműködő szervezetekkel- teljesség igénye nélkül: Szent György Lovagrend, GRÁDICS Egyesület, ŐrvidékHáz, Letenyei Polgári Egylet, illetve önkormányzatokkal az a célunk, hogy egy- egy közösség kohéziós erejét is növeljük.

A múlt emlékein keresztül, a hősiesség, magyarságtudat középpontba állításával célja az emékévnek az identitás erősítése is, hiszen van 2000 éves krisztusi alapunk és 1000 éves magyarságunk.

 

Lehár Antallal emlékezünk a császári és királyi 83-as /szombathelyi/ gyalogezred egykori főtisztjére, a császári és királyi 106-os gyalogezred legendás parancsnokára.

/A 106-os gyalogezred 1918. március 3-án alakult meg a császári és királyi 83-as és 76-os gyalogezred zászlóaljaiból./

Továbbá emlékezünk arra, hogy Lehár Antal ezredes 1919-1921-ig - a zűrzavaros időszakban reguláris csapataival igyekezett fenntartani a rendet és fegyelmet a történelmi Moson, Sopron, Vas és Zala vármegyékben.

Biztosította Magyarország nyugati határait.

A Szombathelyi Hadosztály 1919-ben az egykori császári és királyi nagykanizsai 48-as, szombathelyi 83-as, soproni 76-os. és a 106-os gyalogezred, valamint a soproni 18-as és nagykanizsai 20-as honvéd gyalogezred, a császári és királyi 11-es huszárezred és a zalaegerszegi 6-os honvéd huszárezred egykori katonáiból verbuválódott.

 

Szöveg: Fülöp András

Meghívó/Fotó: Deák Szonja