Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megalakult‌ ‌a‌ ‌Mária‌ ‌Út‌ ‌Európai‌ ‌Hálózatának‌ ‌Szövetsége‌ ‌(EUNAM)‌

maria-radio

2021.03.25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, öt ország kilenc jogi személyiségű szervezete megalakította a Mária Út Európai Hálózatának Szövetségét.


A Mária Út Európai Hálózatának Szövetsége (angol rövidítéssel EUNAM)  megalakulásának célja a Mária tisztelet zarándok és búcsús hagyományának nemzetközi szintű megjelenítése, Közép-Európa zarándokútja, a Mária Út egységes képviselete és fejlesztése. Az alapító tagok Ausztria, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia területén működő civil szervezetek, vállalkozások és egyházi jogi személyek.
A tagok Alapító nyilatkozatukban megfogalmazták: „célunk, hogy az európai kulturális és szellemi örökség, valamint a Mária-tisztelet közvetítésével a népek jobban ismerjék fel egymásban az értéket, az Istent kereső emberek eligazítást kapjanak hitük jobb megismeréséhez és életre váltásához, a közös, alapvető értékek növeljék egymás jobb megismerését és a kölcsönös tiszteletet, és fejlődjön a különféle nemzetiségű személyek, főleg a fiatalok közötti személyes kapcsolat."
A nemzeti szervezeteket tömörítő EUNAM feladata, hogy közös erővel világi turisztikai programmá alakítsa a Mária Út zarándok eseményeit, európai léptékű egységes rendszerré szervezze az útvonalhálózatot, élénkítse a zarándok-és vallási turizmust.
Az EUNAM megkezdi a hálózat építését, új partnerek bekapcsolódásának szervezését egész Európában. Az EUNAM célja az is, hogy a Mária Út Európai Kulturális Út legyen, s ezzel a spirituális célokon túl a gazdasági, kulturális fenntartható fejlődést, illetve a környezetet nem terhelő túrizmus erőteljes fejlődését is szolgálja.

Interjú és további részletes információ kérhető dr. Szabó Tamástól (; +36 30 467 6444)