Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Nagycsütörtök az Eucharisztia (Oltáriszentség) és a papság (egyházi rend) alapításának ünnepe

Olajszentelési szentmiseNagycsütörtökön a Katolikus Egyházban kettő liturgiára kerül sor, délelőtt az olajszentelési szentmisét mutatják be, este az utolsó vacsorára való emlékezést ünneplik. 

Olajszentelési szentmiseNagycsütörtökön hagyományosan a katolikus egyház székesegyházaiban a főpásztorok az egyházmegyéjük papságával koncelebrálva délelőtt olajszentelési szentmisét vagy másnéven krizmaszentelési szentmisét mutatnak be. Ekkor szentelik meg azokat a szent olajokat, amelyeket a keresztség, a bérmálás, a papszentelés, a templomszentelés vagy a betegek szentségének kiszolgáltatásakor használnak. Ezen a szentmisén az evangélium elhangzása után a papság megújítja a szenteléskor tett ígéreteit, kifejezve ezáltal közösségét a főpásztorral és az egész Egyházzal. 

Olajszentelési szentmiseSzentbeszédében Székely János  megyéspüspök arra hívta fel az egyházmegye papságának figyelmét, hogy ne lankadjanak hivatásukban akkor sem, ha az evangélium hirdetése nem talál mindig nyitott fülekre. Krisztus is tudta, hogy neki vetnie kell és az élete százszoros termést fog hozni.

Hasonlóra tanít a járvány ideje is, ezek a hónapok, amelyek új élettapasztalatokat hoznak. Ha félig, vagy teljesen üres templomban is, de bemutatják a szentmisét. Nem embereknek, nem csak az emberekért mondjuk a misét, hanem Jézussal együtt ajánljuk fel a Mennyei Atyának. Nem csak  másoknak prédikálunk, hanem magunknak is hirdetjük az Igét és fogadjuk be. Nem csak mások megtérésén munkálkodunk, hanem a saját magunkén is. A papság titka mélyebb mint a külső sikerek és sikertelenségek. Nem csak a feladatról szól amit kapunk, hanem rólunk, a szívünkről. Isten minket akart meghívni. A papság titka mélyebb mint az eredmények és eredménytelenségek, mondta Székely János. 

Olajszentelési szentmiseLátszólag amit a pap tesz a világban az lényegtelen és haszontalan, de éppen a leglényegesebbet, leghasznosabbat teszi: a hit fényét, a szeretet fényét tudja adni, amitől az egész élet megváltozik. 

Székely János kiemelte: a világban nem csak a rosszra való kísértés hangja van jelen, hanem a szívekben ott van a jóra való kísértés hangja is. És ez még mélyebb, ez az emberek igazi énje, amilyennek őket a Teremtő megálmodta. A pap ennek  a hangnak a szövetségese. Segít előhozni az emberek életéből azt az álmot amilyennek a Teremtő álmodta meg őket. 

Olajszentelési szentmiseA szent olajok jelzik a kegyelem jó illatát, amely Krisztus keresztéjből árad és gyógyítja a világot, mondta Székely János. „Legyünk mi is Jézus jó illata, akárhová helyez is minket az élet. Járjuk a szeretet útjait és segítsünk rá erre az útra minél több embert, hogy Jézus jó illata betöltse az egész világot”, zárta szentbeszédét Székely János megyéspüspök.  

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét megtekinthetik itt.

Az Olajszentelési szentmisét megtekinthetik itt.