Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ötödik horvátországi segélyszállítmányát juttatta célba a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

kar1Újabb jószolgálati mentőöv az újjáépítéshez - Mostoha időjárási körülmények között, de célba ért a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász ötödik horvátországi segélyszállítmánya. Április 13-án, kedden ezúttal 3 kamion és 2 mikrobusz vitt több mint 10 millió forint értékű adományt Szombathely testvérvárosába, Sziszekbe.

Sziszeken a helyzet változatlan - írhatnánk, ám a kép ennél árnyaltabb. Még mindig vannak kisebb rengések, de ami a legfontosabb, már nincsenek fedél nélkül maradt emberek. Mindenkinek, akinek otthona lakhatatlanná vált, lakhatását átmeneti lehetőséggel - lakókonténerrel, mobilházzal - orvosolták. Kisebb-nagyobb konténertelepek vannak a városban és a földrengés epicentrumának számító Petrinjában.

Az újjáépítés jelei már észrevehetők a településeken, köszönhetően a helyi jószolgálatikar2 szervezetek által megfelelően elosztott humanitárius segélyeknek, illetve sok esetben annak, hogy az ott élők saját erőből álltak neki otthonuk felújításának. A piros X-el megjelölt, bontásra, dózerolásra ítélt épületek állagát azonban az időjárás csak tovább rontja, ezek az épületek azóta is eleven mementói a földrengés okozta pusztításnak...

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász ebbe a miliőbe vitte ki ötödik segélyszállítmányát. A jól bevált csapat most is a nemes ügy mellé állt, a szállítmányozási cégek - DominóTrans, Galambos Trans és VoleiSped - ezúttal is díjmentesen ajánlották fel szolgáltatásukat, hatalmas köszönet érte! A hangulat a mostoha időjárás ellenére is vidám és közvetlen volt, pedig nem a megszokott helyre került a 3 kamionnyi építőanyag - a Gravitáció Kft. felajánlása - és a nyerges járműveket sem a leghatékonyabb módon lehetett a beállási lehetőségek miatt lepakolni. Ám a jó csapatszellem minden nehézségre gyógyír, így volt ez a kamionok és a mikrobuszok lepakolásánál is! Utóbbiban 1 millió forint értékű készételkonzervet adott át a Győri és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közös adományként a sziszeki testvérszervezetnek.

kar5A karitatív szervezet nemcsak segélyszállítmányt vitt, hanem meglátogatta a Sziszekben élő Ribic családot, akinek átmeneti lakhatását egy azonnal beköltözhető mobilházzal segítette február 10-én. Ezúttal játékokat és családok által gyűjtött meglepetésajándékokat kapott a bajba jutott család, valamint annak a porcelánbabának a párját, amit Gergyéné Szakály Georgina ajánlott fel. A család "kétlaki" életmódot folytat, belülről romos házának vízvételi lehetőségeit használja, míg a ház elé telepített mobilházban éli mindennapi életét.

A kedden útnak indult három kamion a Gravitáció Kft. közel 10 millió forint értékű felajánlását -kar4 térkő, járólap és fürdőszobai szaniterek - szállította ki Horvátországba, emellett a Győri és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közös beszerzéseként 1 millió forint értékű készételkonzervet is vitt a sziszeki adománygyűjtő-központba. A csapathoz csatlakozott Lőrincz Attila, a Győri Egyházmegyei Karitász igazgatója is. Így összesen 8 kamion és 14 mikrobusz szállítmánya ért célba több mint 50 millió forint értékben a nehéz helyzetbe került sziszeki emberek megsegítésére.

Ezzel az újjászervezésének 30 éves jubileumát ünneplő jószolgálati szervezet fennállásnak második legnagyobb segélyakcióját zárta le Szombathely horvátországi testvérvárosa, Sziszek humanitárius támogatásával.

szöveg és kép: Büki László