Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Rendőrmotoros felvezetéssel rajtoltak - Hét éven keresztül szervezett Gyermeknapi Futógálát a karitász

futogala-045A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nem csak a felnőtt korosztály szociális és mentális állapotára fókuszál, hanem a gyermekek energiáit is jó irányba mozdítja el. A szabadidő hasznos eltöltésének egyik példája volt az 1998-ban indított, Vas megyei általános iskolásoknak szervezett Gyermeknapi Futógála, amin az ifjú örökmozgók az Eölbey-ház elől indulva „róhatták a köröket”. A karitász hét éven keresztül szervezte meg a futógálát a „Gyermekek a gyermekekért” felhívás részeként, amiben a diákok nemcsak értékes ajándékokat kaptak, hanem nevezési díjaikkal - általuk felajánlott játékokkal, könyvekkel - nehéz sorsú társaikat is segítették.

A futógála minden évben több száz fiatalt mozdított meg az iskolaidő leteltével, péntekfutogala-009 délutánonként. A tanórák feszes-fegyelmezett légköréből kiszakadva a gyermeki önfeledtséget engedhette szabadjára minden nebuló a gyereknapi adrenalin-partin. Évente nagyon sok iskola nevezett a futógálára - egyik évben 400 gyermek indult -, nemcsak a megyeszékhelyről, hanem a megyéből is jöttek alsósok és felsősök, hogy a 2 illetve 4 km-es távba minden energiájukat beleadják.

Hogy mindennek szervezett formája legyen és a féktelen erőtől kicsattanó kis „musztángok" védett útvonalon „vágtathassanak", arról Faragó Gyula alezredes és rendőrkollégái gondoskodtak a belváros lassú sodrású életét felpezsdítő vidám aszfaltkoptatáson, mind a kis-, mind a nagykörön biztosítva a gyerekek szabad mozgását. Nekik is minden évben nagyszerű program volt ez, és a verseny jó hangulatát bizonyította, hogy a rendőrök is folyamatosan biztatták a futóverseny résztvevőit. A rajt pedig minden gyermeknek - eredménytől függetlenül - emlékezetes marad, hiszen rendőrmotoros felvezetéssel indulhattak.

futogala-044Az alsó tagozatos fiúknak, lányoknak 1-1 kör volt a táv, ami a Szily János utcából indulva a Hefele-Fő tér-Széchenyi utca útvonalon vezetett vissza a Püspöki Palota elé. A felsősök ún. nagykört teljesítettek, a főtéren át a Király utcán keresztül futottak, majd a Petőfi Sándor utca felől kanyarodtak a Szily János utcába, és érkeztek az Eölbey-ház elé vissza. Mindkét távon inkább a részvétel volt a fontos, mert kivétel nélkül mindenki kapott ajándékot. Az első helyezettek kerékpárokat, óriási plüss macikat, sportfelszereléseket kaptak. Emellett plüss- és társasjátékokat is kaptak a résztvevők, valamint a szemet és szájat vonzó vattacukor is ingyenes volt a kis energiabombáknak.

A futógála előtt egész éven át gyűjtést szervezett a karitász Ausztriában, Ugri Mihály, a Gráciimg376-1 Magyar Katolikus Közösség Pasztorális Tanácsának világi elnöke, Hirschl József illmitzi plébános és Czupy Éva, a Katolikus Magyar Értelmiségi Mozgalom Pax Romana nyugati tagozata elnökségi tagja segítségével. Ennek köszönhetően rengeteg plüssjáték gyűlt össze, amiből kivétel nélkül minden, a futógálán résztvevő gyermek vihetett kedves emlékként egyet-egyet. A plüssök mellett Istók András jóvoltából a Győri Keksz ajándékcsomagját is hazavihették a gyerekek, valamint a Gyermeknap alkalmából lufit is kaptak.

Hogy minél több ajándékot tudjunk adni, csináltunk hullahoppkarika, labdapattogtató és ugrókötél versenyeket, valamint aszfaltrajzversenyt. A szülőket is bevontuk a rendezvénybe, mindent jutalmaztunk és mindenki nagyon sok ajándékot kapott" - emlékezett vissza a 2004-ig tartó eseményre Tuczainé Régvári Marietta karitász igazgató.

A karitász hét éven keresztül szervezte meg a futógálát a „Gyermekek a gyermekekért" felhívás részeként, amiben a diákok nemcsak értékes ajándékokat kaptak, hanem nevezési díjaikkal nehéz sorsú gyermektársaikat is segítették. Rengeteg meséskönyvet, társas játékot, kabalaállatkát adtak be nevezési díjként, csupa-csupa olyan játékot, aminek ők maguk is örülnének. Az így összegyűlt játék- és könyvadományokat a nagycsaládosok és a nehéz helyzetben élő családok közt osztotta szét a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. 

Szöveg és kép: Büki László