Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Keresztmegáldás Bazitán

kersztmegáldásHúsvét harmadik vasárnapján áldotta meg Stróber László zalaegerszegi apátplébános a Zalaegerszeg Bazita városrészén álló templom melletti új keresztet. A Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia beszámolója. 

kersztmegáldásHosszú előkészületek után valósulhatott meg a mostani beruházás. A helyi egyházközségi képviselő testület javaslatára meg lett vizsgáltatva az eddigi kereszt, és szakemberek megállapítása alapján olyan szintű károsodása volt már a körülbelül 100 éves keresztnek, hogy azt rendbe hozni már nem lehetett, állagmegóvása is csak a konkrét munkálatok elodázását eredményezte volna.

Ezért teljesen új, ragasztott tölgyfából készült, az eddigi kereszt méreteivel mindenben megegyező keresztet készíttettünk. Kivitelezését a településrész képviselője Szilasi Gábor, valamint Zalaegerszeg polgármestere, Balaicz Zoltán is támogatta önkormányzati keretből, de sok jószándékú ember áldozata kellett a végleges megvalósuláshoz. A LÉSZ Kft. munkatársai végezték az asztalos, bádogos , lakatos és festő munkálatokat, Varjú András a feszület, a Szűzanya szobor és a Krisztus feje fölötti felirat restaurálását végezte.

kersztmegáldásAz eddigi kereszt sem kukába kerül, hanem a Göcsej Múzeum fogadta be, hogy rusztikus stílusában meghagyva, autentikus környezetben tovább szolgálhassa jel szerepét. Immár olyan új befogatással, amivel elkerülhető egy esetleges baleset, hiszen talpazati része erősen korrodálódott.

A megáldás ünnepségére a járványhelyzet miatt csak korlátozott számban jöttek el hívek, de így is felemelő volt a közös imádság. Beszédet mondott Szilasi Gábor képviselő úr, magát az áldás szertartását pedig Stórber László esperes, apátplébános végezte. Verset Kerkai Georgina és Kovács Villő mondott, a zenei kíséretet Fuvolán Verő Réka, gitáron pedig Verő Teréz vállalta.

Köszönjük mindenki áldozatát és közreműködését!

A megáldás teljes felvétele megtekinthető itt:

https://www.youtube.com/embed/7hRIm2JpQ0A 

A Zalaegerszegi Tv felvétele:

https://www.youtube.com/embed/-T0IfEZ2CyE