Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Gyászol a Székesegyházi Főplébánia nagy családja

laci12021. április 25-én, Jó Pásztor vasárnapján, Németh Lászlót, mindnyájunk által tisztelt és szeretett Lacit magához szólította a Teremtő, abban az órában délelőtt 9 órakor, amikor Ő vasárnaponként a szentmisén szokott részt venni. 

Németh László évtizedeket töltött a Székesegyházi Főplébánia egyházközségében. Felsőmarácról került Szombathelyre 1977-ben, s 1982-tól tagja lett a Székesegyházi Főplébánia Egyházközségének. Személye azóta meghatározó volt a feladatok ellátásában. Nélküle elképzelhetetlen volt egy-egy rendezvény, ahol a szervezésben, a biztosításban rá mindig lehetett, sőt kellett számítani. Családját szerető emberként is hatalmas tapasztalatot szerzett az egyházi rendezvények körültekintő, diplomatikus segítésében. Szinte észrevétlenül tartott kapcsolatot a hívekkel, s a legkisebb bántás, sértés nélkül irányította a liturgia által megkívánt mozgást a legnagyobb tömeg esetén is. Mindent tudott, ami a Székesegyház falain belül és kívül történtek. A liturgia pontos ismerete segítette Őt ebben a szolgálatában.
Sokat aggódtunk és imádkoztunk érte néhány éve, amikor súlyos betegségen esett át. Hála Isten abból sikeresen talpra állt, s újra szolgálhatott.
A hívek a legutóbbi képviselőtestületi választáson ismét bizalmat szavaztak tagságára, amit örömmel fogadott el. Nem volt olyan feladat, munka, amit visszautasított volna. Lábadozása időszakában szinte vigyázni kellett arra, nehogy túlvállalja magát fizikai vonatkozásban. Csendes volt, de határozott, pontossága mindannyiunk előtt ismert volt. Segítő szándékú, gyakorlatias véleményére mindig számíthattunk, s azt figyelembe is vettük. Az egyházmegye papságát is jól ismerte a székesegyházi szolgálataik során szerzett ismeretségük okán. A Székesegyház híveinek jelentős részét névvel köszöntötte. Ő igazán megvalósította a hívek és az Egyházközség közötti kívánatos kapcsolatot. Visszaemlékezésében szeretettel tesz említést a 3 megyére kiterjedő rokkant-találkozókra, a Szent Jobb 1988-as Szombathelyre érkezésére és II. János Pál pápa 1991-es Szombathelyre látogatására. Szép emlékei között megemlíti még az 1994-es Fatimai kegyszobor szombathelyi fogadását és az esti fáklyás körmenetet.
Az elmúlt hetekben a már korábban megviselt egészsége újra nagy kihívás elé került, amit a hosszú, - részben intenzív osztályos - kezelés sem tudott kivédeni, 2021. április 25-én a szombathelyi kórházban elhunyt.
Halálával nagy veszteség érte szerető családját, s a főplébániai egyházközséget is. Köszönet életéért, szolgálatáért, munkájáért. Emlékezni fogunk rá, s imáinkban kérjük a Teremtőt, hogy adjon neki végső nyugalmat!

Temetésére 2021. május 7-én, pénteken kerül sor a Szombathelyi Székesegyházban, ahol 13 órakor engesztelő gyászmisét mutatnak be lelke üdvéért.