Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Köszönetüket fejezik ki a pusztinai Szent István gyermekei közösség tagjai

szent-istvan-gyermekeiPusztina Moldvában fekszik. A moldvai falut 2070-en lakják, ebből 2055 fő csángó, s ők mind beszélnek magyarul, ami igen jó nyelvi állapotot jelez. Köztük él Nyisztor Tinka, a néprajztudományok doktora, aki a „Magyarul imádkoznak Szent István gyermekei a templomban” című imádságos szöveggyűjtemény szerkesztője. 

2000-ben hallotta először ezt a kifejezést Magyarországon, Csoóri Sándor nevezte őket Szent István gyermekeinek. Abban az évben kaptak egy szép zászlót is, és arra is Szent István Gyermekei szöveg került fel. Az a zászló az Egyesületük zászlója. Moldvában eredetileg öt templomnak volt Szent István király a patrónusa. Ma csak a pusztinai templom van Szent István védelme alatt. A pusztinaiak és az akkori papjuk kiálltak Szent István mellett és nem cserélték le egy másik patrónusra. 

Pont ezért ragaszkodnak annyira ahhoz, hogy Szent István gyermekei, amiért az Egyházukpusztina-templom el akarta tüntetni az összes Szent István templomot Moldvában. Így a pusztinai templom oltárképén ma is Szent István király látható magyar öltözetben, amint a magyar koronát Mária felé nyújtva országát Boldogasszony oltalmába helyezi.

Ennek a magyar közösségnek nagy segítséget nyújtott sokak adománya, amelyből a most kezdődő zarándoklatok útiköltségének egy részét tudják fedezni.

Ezek a moldvai búcsúk jó alkalmak a magyaroknak a találkozásra és az együtt imádkozásra is.

Júniustól elindítják az első szombati zarándoklatokat is Csíksomlyóra és Kovásznára is. 

Nagy öröm, hogy más magyarok által lakott településekről is csatlakoznak a zarándoklatokhoz.

Ezúton is szeretnék kifejezni a Pusztinai Szent István Gyermekei imaközösség tagjai köszönetüket azok felé, akik számukra adakoztak, mert a zarándoklatuk útiköltségét ebből az adományból tudják fedezni.