Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Búzaszentelés Szepetneken

szepetnek1A hagyomány szerint ilyenkor körmenetet tartanak a búza- és gabonaföldek megáldásáért, valamint a bő termés érdekében, és hogy ne érje a veteményt természeti csapás.

Búzaszentelést tartottak a hétvégén Szepetneken, Sormáson, Bajcsán és Eszteregnyén. Az áldását Heiter Róbert Gottfried plébános mutatta be.

A római katolikus szokások szerint a búzaszentelést Szent Márk napján végezték, de a szertartásnak nincs kapcsolata Szent Márk evangelista ünnepéhez.  A hagyomány szerint ilyenkor körmenetet tartanak a búza- és gabonaföldek megáldásáért, valamint a bő termés érdekében, és hogy ne érje a veteményt természeti csapás.  Az áldás részeként a pap a négy világtáj felé fordulva négyszepetnek2 evangéliumi szakaszt énekel el. – Szükségünk van az Isten segítségére ahhoz, hogy időjárás valóban kedvező legyen, hogy az elvetett mag elég nedvességhez jusson, hogy fel tudjon nőni, hogy ne égesse ki a nap, az aszály, ne verje el a jég. Tulajdonképpen, ha a szertartás szövegét vizsgáljuk, akkor pontosan ezek a mezőgazdasági természeti károk jelennek meg benne sorra, amit az ember a természettel együtt élve, a letelepedett ember, aki termel az megtapasztalt. A saját bőrén tapasztalta meg. A búzaszentelés szertartása egy nagyon ősi liturgia, hiszen nagyon régtől tudjuk, tulajdonképpen a kereszténységünk megjelenésétől kezdve, hogy kenyeret szaporítani utoljára a mi Urunknak sikerült. Nekünk dolgozni kell érte, de a munkánk gyümölcse az nem csak a mi erőfeszítéseinktől függ – mondta el Heiter Róbert Gottfried plébániai kormányzó.