Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A rózsafüzér szentje - Boldog Ceferino emléknapja a Székesegyházban

ceferino6Első roma származású emberként 1997. május 4-én avatta boldoggá II. János Pál pápa Ceferino Giménez Mallát. Azóta ez a nap Boldog Ceferinónak, a romák védőszentjének ünnepe. Ebből az alkalomból ünnepséget szervezett az egyházmegye, amire az esztergomi roma közösségből is jó páran érkeztek, és az esti megemlékező Szentmisén a dicsőítő közösség tagjai - a Boldog Ceferino misszió zenekara - énekeltek is. Az emléknap lebonyolításában közreműködött a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász, aminek keddi programja vacsorával, majd szentségimádással zárult.

Ahogy prédikációjában dr. Székely János megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki ceferino Konferencia Cigánypasztorációs Bizottságának vezetője is utalt rá, Ceferino Giménez Malla nagyon szegény, ám mélyen vallásos családból származott. Szívesen segített más rászoruló cigány és spanyol gyermekeken is. Bár olvasni nem tudott, a Bibliát mégis jól ismerte, bibliai történetekre és az Evangélium tanítására oktatta őket.

Egy ízben lopás vádjával börtönbe zárták, ahol fogadalmat tett a Szűzanyának, hogy ha kiszabadul, térden állva zarándokol el az egyik kegyhelyre. Ártatlansága hamarosan tisztázódott, és miután kiengedték, teljesítette fogadalmát.

ceferino7Mélyen vallásos életet élt, naponta járt misére, rendszeresen imádkozta a rózsafüzért. A spanyol polgárháborúban meg akarta menteni egy pap életét. A cigányok közt elterjedt legenda szerint megkérdezték tőle, hogy van-e fegyvere, amire azt mondta, hogy „Igen, van!", és elővette a rózsafüzért. Emiatt őt is beállították a többi kivégzésre váró pap és világi hívő közé. Társaival együtt 1936. augusztus 2-án végezték ki a kommunisták. Utolsó szavai ezek voltak: „Éljen Krisztus Király!"

Ceferino Giménez Mallát II. János Pál pápa 1997. május 4-én, az első roma származásúceferino3 emberként, negyvenezer hívő jelenlétében boldoggá avatta. Boldog Ceferino a romák patrónusa, emléknapja hivatalosan a halálának napja, augusztus 2., de meg szoktak róla emlékezni május 4-én, boldoggá avatásának napján, valamint utolsó szavai okán Krisztus Király ünnepén is.

Fontos szerepe van a római katolikus egyház cigánypasztorációs gyakorlatában. Mivel életében gyakran használta és letartóztatásában „a bűnjel", a zsebében talált rózsafüzér nagy szerepet játszott, a rózsafüzér szentjeként is tisztelik.

 

szöveg és képek: Büki László