Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szolgálja nemzetünk lelki megújulását - Újabb fejlesztések a gencsapáti Szentkútnál

Gencsapáti SzentkútUtakat újítottak meg, fákat vágtak vissza, új növényeket ültettek, kerékpártárolót telepítettek, esőbeállót is építettek a gencsapáti Szentkútnál, amelynek vize újra fogyasztásra is alkalmas. Székely János megyéspüspök áldotta meg a szakrális helyszínt.

Gencsapáti SzentkútA gencsapáti Szentkút a Szombathelyi Egyházmegye egyik kiemelkedő zarándokhelye. Sokan jönnek ide gyalog vagy kerékpárral, egyedül vagy nagyobb csoportokban. Az itt élők mindig is szívükön viselték a kegyhely sorsát. Néhány évvel ezelőtt a stációk újultak meg, újabb pályázatoknak köszönhetően az elmúlt időszakban a Szentkút környezetét tették rendbe.

 

Gencsapáti SzentkútA fejlesztésnek köszönhetően több út is megújult a kegyhely körül. A kápolna mellett esőbeállót építettek, ahová padokat, asztalokat helyeztek ki. Itt helyezték el a Vas Megyei Értéktár állandó kiállítását, ahol gencsapáti kiemelkedő szakrális, népi, közösségi emlékeit láthatják a zarándokok.

Akik két keréken érkeznek a jövőben ide, azok számára lehet hasznos a kerékpártároló.

Gencsapáti SzentkútÚj növényeket is ültettek a kápolna köré, úgy megválogatva azokat, hogy tavasztól őszig mindig legyenek virágzó egyedek. Visszavágták a hatalmasra nőtt, árnyakat adó hársfákat.

A kút közvetlen környezete is megújult: új kivezetést kapott a forrásvíz, emellett új kőburkolást készítettek a kút körül. Bodorkós Ferenc polgármester elmondta: vizsgálatok szerint a víz újra fogyasztásra alkalmas minőségű.

Gencsapáti SzentkútSzékely János megyéspüspök áldotta meg a fejlesztéseket. Szentbeszédében kiemelte: a gencsapáti Szentkútnak hármas üzenete van az emberek számára. Az első, hogy megnyitja lelki szemünket, hogy Isten fényében lássuk az életünket. A második, hogy a vidéki ember kincs, aki gyakran jobban látja az élet igazi okát, célját. A harmadik pedig, hogy Krisztus keresztjéből fény árad, minden hittel hordozott keresztnek gyümölcse van. A gencsapáti Szentkút szolgálja nemzetünk lelki megújulását – zárta szentbeszédét Székely János.