Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Az elcsendesülés és emlékezés 30 kilométere - Hálaadó zarándoklat Szombathelytől Kőszegig

karitaszAz elcsendesülés és emlékezés 30 kilométere - Hálaadó zarándoklat Szombathelytől Kőszegig.

A szombathelyi Jézus Szíve templomtól a kőszegi Jézus Szíve templomig tartó zarándoklatot szervez május 21-én az újjászervezésének 30. évét ünneplő Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A 30 km hosszúságú zarándoklatra bárki becsatlakozhat, akár egy kisebb szakasz megtételével – lelki elcsendesülésként, töltekezésként.
A Katolikus Karitász ebben az évben ünnepli alapításának 90., a Szombathelyikaritasz2 Egyházmegyei Karitász pedig újjászervezésének 30. évfordulóját. A megalakulásuk illetve újjászervezésük jubileumára az egyházmegyei karitászok számos programot fűznek fel, hogy jószolgálati tevékenységüket minél szélesebb körben bemutathassák.
A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász két héttel ezelőtti ünnepi eseménye után – mikor is a Katolikus Karitász 90 éves jubileuma alkalmából 90 darab fa- és gyümölcsbokor csemetét ültetett a kemenespálfai Szent Pál Szociális Központ kertjében – hálaadó zarándoklatra hívja az egyházmegye híveit, az elcsendesülés és emlékezés jegyében.
A 30 km-es táv a szombathelyi Jézus Szíve templomtól indul, érinti a kámoni plébániát és a hétvégén környezetében felújított gencsapáti kegyhelyet, a Szentkutat. A Szentkút karitasz3településtörténeti, egyháztörténeti, és turisztikai szempontból is az egyik legfontosabb kulturális emlékhely, vallási és turisztikai útvonalak helyi csomópontja, a Mária út és a Szent Márton zarándokút része. Innét rövid pihenőt követően a Gyöngyösfalu – Lukácsháza – Abért-tó – Kőszegfalvai kerékpárút útvonalon halad tovább a zarándokút, aminek a kőszegi Jézus Szíve templom lesz a végállomása.
A templomban Harangozó Vilmos esperes-plébános fogadja a zarándokcsoportot, majd püspöki szentmise és agapé szerepel a további programban. Utóbbin a zalaegerszegi Jézus Szíve Plébánia karitász önkéntesei és a nardai napközis tábor munkatársai látják vendégül a „Jézus Szívétől – Jézus Szívéig” zarándoklat résztvevőit.
A zarándoklathoz lelki elcsendesülésként, töltekezésként bárki csatlakozhat - akár egy kisebb szakasz megtételével -, legyen az hívő, vagy a karitász eddigi tevékenységét támogató.

Figyelem! A zarándoklat NEM gyalogtúra, mindenki saját fizikai állapotának megfelelő, aztkaritasz4 nem megterhelő távot vállaljon!
A zarándoklat alkalmat ad az egyéni és közösségi imákra, elmélkedésekre, arra, hogy a 
zarándokok Isten útján járhassanak, lélekben is közelebb juthassanak a Mennyei Atyához, valamint arra, hogy hálát adhassanak az elmúlt 30 év jószolgálati tevékenységéért, cselekedeteiért. A gyalogos zarándoklás a természet csodáit és az Istent kereső ember alkotásait, az imádságos lélek nyomait követi és valódi alkalom, hogy az ember nyitott legyen a Teremtő felé.
A zarándoklat indulási helyszíne: Szombathely-Szőllős, Jézus Szíve templom
A zarándoklat vezetője: dr. Székely János megyéspüspök
A zarándokcsoportot megáldja: Fekete Szabolcs Benedek plébános
Útvonala: Szombathely-Szőllős, Jézus Szíve templom - Szombathely-Kámon -
Gencsapáti - Gyöngyösfalu - Lukácsháza - Abért-tó – Kőszeg, Jézus Szíve templom
A Katolikus Karitászról
karitasz51930-ban indult meg a szervezkedés az egyházi szegénygondozás és szeretetszolgálatok egységesítése céljából a szervezett karitász létrehozására. Serédi Jusztinián, Magyarország bíboros-hercegprímása szeptember 17-én a karitász érseki biztosának nevezte ki Mihalovics Zsigmondot, aki azonnal megalakíttatta Budapest minden egyházközségében a karitászszervezetet. 1931 végére pedig országos hálózattá nőtt, hiszen a többi egyházmegyében is megalakultak a karitászszervezetek - ám még nem a jelenlegi, plébániai szinten kiépített, önkéntesekkel működtetett formában.
Igazi lendületet, szervezettséget a jószolgálati munka csak a rendszerváltás utáni
újjáalakulással kapott. A Szombathelyi Egyházmegyében a karitász újkori időszámítása 1991.november 1-vel vette kezdetét. II. János Pál pápa látogatása után fogalmazta meg a Püspöki Konferencia azt a körlevelet, ami a karitász szervezetek egyházmegyei létrehozásáról szólt.
A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász és szervezetei az elmúlt 30 évben segítettek
Vas és Zala megyei családoknak, de ha kellett Kárpátaljára, Kolontárra, a Tiszai-árvíz
sújtotta területekre vitték az adományokat, napjainkban pedig a horvátországi földrengés sújtotta térségben élők helyzetén igyekeznek javítani.

„A zarándoklat olyan, mint egy megpezsdülő vérkeringés. Jó lenne, ha sok helyről az emberek elindulnának, egy szent helyre, ahol megújulnak és a hitük, lelkesedésük újraéled. Tegyünk meg mindent, hogy ne lepje be a fű a zarándokutakat, se azokat, amik Istenhez, se azokat, amik egymáshoz visznek.” /Dr. Székely János megyéspüspök/

A zarándoklat időpontja: 2021. május 21. 6:00