Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megemlékezés Nepomuki Szent Jánosról Andráshidán

adrashida2Május 16-án vasárnap, Urunk mennybemenetelének vasárnapján Nepomuki Szent Jánosról emlékezett meg a hívekkel Gyöngyös Balázs atya az andráshidai Szent Kereszt felmagasztalása templomban. 

szentmiseSajnos az esős idő meghiúsította a templomkertben lévő kápolnánál történő szertartást. A kápolna és a benne található Nepomuki Szent János szobor is műemléki védelem alatt áll. A szobor igazán szép kidolgozású, és kora ellenére jó állapotban van. Nepomuki Szent János a folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje, egyes helyeken a fuldoklók, bányászok, sóbányászok védőszentje is, a gyónási titok mártírjaként tartják számon. A szent a víz által okozott károk ellen is véd, valószínűleg ezért került az andráshidai templomkertbe is, amely a Zala folyó árterületét képezi.

Az atya néhány gondolat erejéig kitért arra is, hogy Nepomuki Szent Jánost ábrázolják száj elé tett ujjal is, utalva a gyónási titok megtartására. Elcsendesedésre, a helyes és mértéktartó beszédre is rátért. Intett rá minket, hogy hagyjuk a körülöttünk lévőket is szóhoz jutni, figyeljünk embertársainkra, halljuk meg az ő problémáikat, illetve esetleg helyesebb gondolataikat, jobb látásmódjukat fogadjuk el. Figyeljünk Isten felénk intézett üzeneteire, jeleire! Ezeket akkor érzékelhetjük könnyebben, ha lelkünk csendes és tiszta és elég erős a hitünk.

Kitért a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra is, melynek jelmondata „rajtad is múlik”, buzdítva ezzel a helyi egyházközösség fiataljait és idősebb tagjait az aktív szolgálatra. Metaforikusan ábrázolta az egyházat Krisztus testeként, minket embereket apró építő részeiként. Kiemelte, hogy cselekedeteinkkel építhetjük, ám rombolhatjuk is ezt a testet, megerősítve ezzel a hiteles keresztény életmódra való törekvést