Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megtartják a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

nek-logoBudapestre várják Ferenc pápát és öt kontinens zarándokait szeptember 5-12. között - jelentették be a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői sajtótájékoztató keretében.


Elkészült a világtalálkozó programja, amelynek nyitó- és záróeseménye a Hősök terén lesz. Utóbbin Ferenc pápa személyesen szeretne részt venni. Üzenetértékű a Szentatya látogatása, hiszen utoljára 21 évvel ezelőtt, II. János Pál pápa volt jelen Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson. A pápák követek útján képviseltetik magukat a világeseményeken és általában videóüzenetekben köszöntik a zarándokokat.

A találkozások ünnepe

A NEK alapvetően katolikus világtalálkozó, de 2021-ben jóval több is lehet ennél: minden jószándékú ember első nagy találkozása a világjárvány után.  Mohos Gábor püspök, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságának vezetője és a főtitkár, Fábry Kornél ismertették a világesemény helyszíneit, programjait, céljait.

 A kongresszus programjai változatosak lesznek, megszólítják a hitet mélységében megélőket csakúgy, mint azokat, akik keresik az utat, a találkozást Jézussal, amelyre a világesemény meghívása is utal. Az elsőre példa a Teológiai Szimpózium, amely a Kongresszus bevezető eseménye lesz – szeptember 2-4. között - Esztergomban. Az Eucharisztiáról, a szentségimádásról hallhatunk előadásokat magyar és külföldi – köztük európai- és tengerentúli - teológusoktól. A részvétel regisztrációhoz kötött és díjköteles. 

Hármas ünnep a Hősök terén

A kongresszus nagyszabású nyitóünnepséggel - ezerfős kórus közreműködésével - szeptember 5-én a Hősök terén veszi kezdetét. Május 31-ig jelentkezhetnek azok, akik elsőáldozóként szeretnének részt venni a nyitó szentmisén. Ilyen lehetőség legutóbb 83 évvel ezelőtt, az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszuson volt. Az esemény egyben a főegyházmegye iskoláinak tanévnyitó ünnepsége is. Fontos tudni: a NEK rendezvényei akadálymentesek, a szervezők jeltolmácsokat biztosítanak.

A NEK „hétköznapjai”, nem hétköznapi találkozásokkal

 A NEK „hétköznapjain”, szeptember 6-10. között az események fő helyszíne a Hungexpo lesz. A szentmiséken kívül tanúságtételek és előadások hangzanak el. Öt kontinensről várják a szervezők az előadókat és természetesen a zarándokokat is.

 

A legmesszebbről, a Fülöp-szigetekről José Palma Cebu érseke érkezik, aki közel 11 ezer kilométert utazik. Találkozhatnak az érdeklődők Andrew Yeom Soo-jung bíborossal, Szöul érsekével is. Ő az első római katolikus vezető, aki 2014 májusában átlépte a diktatórikus Észak-Korea határát. Jön továbbá Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnöke - ő Szent II. János Pál pápa egykori szertartásmestere volt évtizedeken át.

A golyóálló bíborosként emlegetett riói érsekkel is találkozhatunk. A brazil Orani João Tempesta bíboros túlélt két fegyveres rablást és egy utcai lövöldözést. Számos előadó érkezik olyan országból, ahol napi szinten kell szembesülni a keresztények elnyomásával, üldözésével.

Május 31-ig kedvezményesen válthatnak belépőt a Hungexpon lévő programokra, amely tartalmaz egy meleg ebédet is.   

Egész héten változatos programokkal várják a szervezők városszerte az érdeklődőket a NEK keretében: Böjte Csaba előadása, ForrásPont, Ákos koncert, családi nap a Margitszigeten, Szent István könyvhét és vásár a bazilika előtti téren, a Csík Zenekar, a Szent Efrém Férfikar, a 100 Tagú Cigányzenekar, a Moszkvai Patriarchátus Kórus koncertje - csak néhány ezek közül. A kongresszus hetében zajlik az Ars Sacra fesztivál is.   

A NEK csúcspontjai, szeptember 11-12. 

A Kossuth téren szeptember 11-én Erdő Péter bíboros celebrál szentmisét, amely után gyertyás körmenetet tartanak a Hősök teréig. Az esemény egyben országos ministránstalálkozó is.

Statio Orbis, záró szentmise, szeptember 12. - Ferenc pápa részvételével

A záró szentmise szeptember 12-én, 11 óra 30 perckor kezdődik a Hősök terén. Az Operaház 120 fős zenekarán kívül, fellép az Operaház kórusa és az ország minden tájáról érkező tagokból álló nagykórus összesen 2080 fővel. A tervek szerint Ferenc pápa szeptember 12-én érkezik Budapestre, ő celebrálja a NEK zárómiséjét.

Városszerte infópontok nyújtanak majd segítséget az érdeklődőknek. A NEK sikeres lebonyolításában rengeteg önkéntes is részt vesz. Május végéig még van lehetőség hozzájuk csatlakozni. Erre biztatnak az Önkéntesek hírnökei is: többek között Miklósa Erika operaénekes, Dani Gyöngyi paralimpikon világbajnok tőröző, Dánielfy Gergő színész, Kuzmányi István a Magyar Kurír és az Új Ember főszerkesztője.    

Az eseményekre regisztrálni az iec2020.hu oldalon lehet.