Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

30 év a szeretetszolgálat jegyében - Zarándoklat a karitásszal Szombathelytől Kőszegig

51879035460a94b9e184c9-e7483ba7Közel százan vettek részt a karitász jubileumi zarándoklatán - A szombathelyi Jézus Szíve templomtól a kőszegi Jézus Szíve templomig tartó zarándoklatot szervezett május 21-én az újjászervezésének 30. évfordulóját ünneplő Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. A hét megállóhelyes, elcsendesülésekkel, imádságokkal, töltekezésekkel teljes zarándoklat alkalmat adott az elmélkedésekre, arra, hogy a zarándokok lélekben is közelebb juthassanak a Mennyei Atyához, valamint arra is, hogy hálát adhassanak az elmúlt 30 év jószolgálati tevékenységéért, cselekedeteiért.

187795737860a95421bfae3-e098f81fVerőfényes napsütésben, csodálatos időben teljesíthette jubileumi zarándoklatát a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász. "Szerintem Edith néni (Győrvári Edith) és püspök atya közbenjárt értünk ott fent" - mondta a nap végén elérzékenyülten Tuczainé Régvári Marietta karitászigazgató. A nap "végéhez" azonban 10 órán keresztül kellett gyalogolni, sokszor vadregényes utakon, csodálatos templomokban, festői és szakrális helyszíneken megállva, elidőzni és visszapergetni az idő, az elmúlt 30 év kerekét. Volt mit felidézni, a 30 év jószolgálat számos emlék fonalát gombolyította ki a memóriából, és színes történetekként "kötött" belőle lelki takaródzót. Ha az út végére a lábakban ott is volt a fáradtság, a szívekben biztosan megvolt a lelkierő és a hit a teljesítéséhez!

Pénteken reggel 6:15-kor a szombathelyi Jézus Szíve templomból indult a zarándoklat, és már itt közel 70 fő indult útnak, hogy saját képességei szerint a teljes távot, vagy annak egy részét legyalogolja. Jöttek Sárvárról, Zalaegerszegről, Bagodról, az egyházmegye majdnem minden pontjáról, sőt, ketten Budapestről is csatlakoztak a zarándoklathoz, míg egy pesti hölgy szentkúti hétvégi házából csatlakozott a menethez. Sokan végig is csinálták ezt a nagyon szép utat, ami Kőszegre érve már közel 100 fősre duzzadt.

62567180660a94b9eb4668-e7d5b1acAz út során elcsendesülve mindenki végiggondolta, hogy mit, mennyit és kiért tett. A karitász a rászorulókért, a hozzájuk forduló emberekért dolgozik. Törődik velük, és ezt a szolgáló szeretetet, amit ebben a 30 évben adott a bajba jutott embereknek, gondolta át állomástól állomásig. Dr. Székely János megyéspüspök - aki szinte végig a menet elején haladva teljesítette a 30km-t - is ezt sorolta, említette imádságaiban, elmélkedéseiben, lelki és fizikai pihentetőiben. A kőszegi Jézus Szíve templomban tartott szentmisén pedig beszédében megfogalmazta a nap talán legfontosabb gondolatát: "a karitász szeretete Jézus Szívének szeretete".

A kőszegi templom előtt Harangozó Vilmos esperes-plébános és Básthy Béla polgármester fogadta a zarándokcsoportot, utóbbi a karitászról szólva frappánsan megjegyezte: "Kőszeg örömmel fogadja a szolgáló szeretet nagyköveteit, és bár határváros, szeretete, ahogy a karitászé is, határtalan!"

A 30 km-es táv a szombathelyi Jézus Szíve templomtól indult, érintette a kámoni plébániát és a hétvégén környezetében felújított gencsapáti kegyhelyet, a Szentkutat. A Szentkút településtörténeti, egyháztörténeti, és turisztikai szempontból is az egyik legfontosabb kulturális emlékhely, vallási és turisztikai útvonalak helyi csomópontja, a Mária út és a Szent Márton zarándokút része. Innét rövid pihenőt követően a Gyöngyösfalu - Lukácsháza - Abért-tó - Kőszegfalvai kerékpárút vonalon haladt tovább a zarándokút, aminek a kőszegi Jézus Szíve templom volt a végállomása.

86862203860a955da390df-b7d60c8cMinden plébánián zarándokszalagot kötött a "Jézus Szívétől Jézus Szívéig" zarándoklat zászlójára a templom plébánosa, Szombathelyen Ft. Fekete Szabolcs Benedek, Kámonban Ft. Molnár Szabolcs, Szentkúton Ft. Gombos Bálint, Gyöngyösfalun Ft. Bokor Zoltán, míg Kőszegen Ft. Harangozó Vilmos atya.

Újjászervezésének 30 éves jubileumát ünneplő katolikus segélyszervezet az évfordulóra felfűzött eseményeivel a fiatalokhoz is szól, a segítés, a szolgáló szeretet átadása a fiatal jószolgálati önkéntesek számára is vonzó és szimpatikus lehet.

"Szinte észrevétlen volt az, ahogyan ez a nap elment, mert végig imádkoztunk, végig emlékeztünk és végigbeszélgettük az időt. Szinte szemrebbenés alatt itt volt a délután 4 óra, mikor megérkeztünk Kőszegre, a Brenner-házba, ahol bőséges szeretet-vendéglátásban volt része minden zarándoknak, köszönhetően a kőszegi, nardai és zalaegerszegi karitász önkénteseinek" - mondta a nap összegzéseként Tuczainé Régvári Marietta. 

További képek itt tekinthetők meg: www.vaskarika.hu