Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Átadták a Mindszenty Sportközpontot Zalaegerszegen

Átadás2021. május 27-én átadták Zalaegerszegen a Mindszenty Jószef Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium új sportközpontját. Székely János megyéspüspök áldotta meg az épületet.

ÁtadásAz ünnepség szentmisével vette kezdetét az iskola kápolnájában. Szentbeszédében Udvardy György veszprémi érsek kiemelte: Jézusra mint örök főpapra emlékezünk a mai ünnepen, akinek minden cselekedete, állítása abból fakadt, hogy úgy tekintett magára mint áldozatra, mint főpapra. Jézus megtestesülésével, nyilvános működésével, tanításával magára veszi az ószövetségi nép várakozásában érthető képeket és tudatosan jelenik meg mint pásztor, beszél a népről mint Isten kedves szőlőjéről, tudatosan jelenik meg mint Izrael új királya és tudatosan úgy jelenik meg mint főpap. Aki nemcsak a népért és magáért mutatott be áldozatot, hanem  őbenne érthető az áldozat minden formája, mondta az érsek. 

ÁtadásA sportcsarnok nemcsak a mindennapos testnevelés óráinak megtartása miatt fontos, hangsúlyozta Farncoise Debeaupte CND, a fenntartó Notre Dame Női Kanonok és Tanítórend vezetője. Magyar és nemzetközi sportversenyek lebonyolítására is alkalmas, emellett a Zalaegerszegi Vívó Egyletnek is otthona, ahol a kerekesszékes vívók is edzhetnek, versenyezhetnek. Ez a sportcsarnok az élet iskolája: edzi a testet és közben szolidaritást teremt a résztvevők között, mondta a rendfőnök.

ÁtadásCsordás Róbert igazgató visszatekintett az iskola alapítása óta eltellt 9 évtizedre, kiemelve: volt értelme az alapítók, valamint a segítők küzdelmeinek, akik példát mutattak hitből, összefogásból és kitartásból.

Balaicz Zoltán polgármester és Vigh László országgyűlési képviselő összefoglalták a fejlesztés megvalósulásának állomásait.

ÁtadásSemjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédében kiemelte: a magyar társadalomnak van igénye az egyházi iskolákra. Ezekben az intézményekben az egész emberi személyiséget - testet, szellemet, lelket - fejlesztik. Hangsúlyozta: a névadó Mindszenty József életszentsége, példája kötelezi az intézményben tanulókat, dolgozókat, hogy az ő életpéldáját valósítsák meg saját életükben.

 

ÁtadásSzékely János megyéspüspök áldotta meg a komplexumot. Ezt követte az ünnepélyes szalagátvágás és a vívóterem megtekintése.