Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A Mindszenty Sportközpontban talált új otthonra a Zalaegerszegi Vívó Egylet

vívásNagyszerű körülmények között folytathatja eddigi eredményes munkáját a Zalaegerszegi Vívó Egylet. Az új helyszínről, az új lehetőségekről kérdeztük Darabos Gézát, az Egylet elnökét.


vívásMióta működik a  Vívó Egylet?

A zalaegerszegi vívás és ez által a ZVE története 53 éves múltra tekint vissza, 1968.-ban alakult meg a Z. Dózsa vívó szakosztálya. 1991. fordulópontot jelentett az egerszegi vívósport életében. Ezen a napon a Zalaegerszegi Dózsa SE közgyűlésén döntés született a vívószakosztály kiválásáról, aminek következtében 1991. március 01-én létrejött a Zalaegerszegi Vívó Egylet.

Milyen korosztályokkal dolgoznak?

7 éves kortól várjuk a gyerekeket, de még 10-12 éves korban sem késő elkezdeni a vívást. Alapvetően utánpótláskorú versenyzők vannak az egyesületben, ami azt jelent, hogy 7-től 19 éves kor közötti gyermekek alkotják az egyesület gerincét. 10 fő körül van a felnőtt és veterán korú vívóin létszáma.

vívásAz eredmény a fontos, vagy a jellemformálás?

A legfontosabb természetesen a jellemformálás, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy az eredmények nem lennének fontosak. A két dolog szorosan kapcsolódik egymáshoz. Eredményt csak szorgalommal, koncentrációval, kiegyensúlyozottsággal lehet elérni.

Mikor, hogyan kerültek kapcsolatba a Mindszenty-iskolával és hogyan alakult az együttműködés az elmúlt években? 

A ZVE első valódi otthona a 2000-ben a Mindszenty József Általános Iskola és Gimnázium falain belül kialakított vívóterem volt. Az egyesület kapcsolata az iskolát fenntartó Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórenddel mindig harmonikus, egymás tiszteletén alapult, aminek eredménye lett a Rend beruházásában megépült új vívóterem. Az iskola sok tanulója sportolt az egyesület tagjaként.

  

vívásMilyen lehetőséget ad a sportolók és a klub számára, hogy egy új, színvonalas vívótermet vehettek birtokba? 

A legfontosabb az egyesület szempontjából, hogy az új infrastruktúrának köszönhetően minél több gyereket tudjunk bevonzani és megismertetni velük a sportágat. Természetesen az edzésmunka színvonalának javulását is biztosítja az új terem, továbbá lehetőséget nyújt országos és nemzetközi edzőtáborok és versenyek rendezésére is.

 

vívásNagyon fontos, hogy kerekesszékeseknek is nyújtanak edzési lehetőséget.

A kerekesszékes szakosztályunk Miszory Béla vezetésével 2018-ban alakult meg, Jelenleg 9 fős a csapat, akik nemcsak egymás vívótársai, ellenfelei, sorstársai, hanem barátai, bizalmasai és már-már családtagjai is. Jelenleg heti 2 alkalommal edzenek, és várják kis csapatukba az új társakat, mindazokat, aki egy összetartó közösség fontos és megbecsült tagjaivá szeretnének válni.

Aki szeretné kipróbálni a vívósportot, az hol érdeklődhet? Milyen feltételekkel lehet részt venni az edzéseken.

Edzéseinket az új vívóteremben tartjuk. Minden délután vannak edzések, melyeket személyesen is meg tudnak nézni az érdeklődők. Telefonon Tiba Anitánál a 06-30-6451389-es számon, e-mailben a címen lehet érdeklődni.