Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Folytatódik az evangélium csodája - Diakónusszentelés Szombathelyen

Diakónusszentelés2021. június 26-án diakónussá szentelte Majlát Tihamért és Rácz Ágostont a szombathelyi Székesegyházban dr. Székely János megyéspüspök. 2000 év óta mindig akadtak olyan emberek, akiket Jézus evangéliuma egészen betöltött, akik egész életüket az emberek szolgálatára szentelik, akik megvallják és továbbadják az evangéliumot. 2000 év óta folytatódik az evangélium csodája, mondta bevezető szavaiban Székely János, aki a szentmise kezdetén köszöntötte az idei évben szentelésük jubileumát ünneplő atyákat.

DiakónusszentelésSzentbeszédében - utalva az evangéliumban elhangzottakra - hangsúlyozta: Jézus nem szolgáknak, hanem barátainak nevezte az apostolokat. Feltárta előttük titkait, ahogy a barátoknak szokás, közel engedte őket a szívéhez. Ti is arra kaptatok Jézustól meghívást, hogy az Ő barátai legyetek. Titeket is közel enged szívéhez, feltárja titkait, átadja önmagát nektek, hogy másnak is ajándékozzátok Őt. Mit is jelent a papi szolgálat ajándéka, amelyet papként is élnetek kell? - tette fel a kérdést Székely János.

DiakónusszentelésA diakónus Istentől megérintett ember. Olyan mint az apostolok, akik alig ismerték Jézust, de ahogy megszólította őket azonnal elhagytak mindent érte.

A diakónus másodszor sugárzó ember: só és világosság, az evangélium hirdetője. A világnak szüksége van olyan emberekre akik az evangéliumot hirdetik, ezzel vigaszt és reményt adnak az embereknek.

DiakónusszentelésA diakónus végül szolgálóvá rendelt ember, hiszen Krisztus is azt mondta: nem azért jöttem, hogy nekem szolgáljanak, hanem, hogy én szolgáljak másokat és odaadjam az életemet váltságul sokakért. Ez Jézus útja: a búzamag útja, amely elhal, hogy sokszoros termést hozzon. Legyetek jókedvű adakozók, akik örömmel adják oda az életüket, mondta Székely János, aki néhány személyes jótanáccsal is bátorította Tihamért és Ágostont. A szentbeszédet követte a szentelési szertartás.

DiakónusszentelésA szentmise végén a diakónusokkal, valamint a jubiláns atyákkal együtt imádkoztak Szent Márton oltáránál, kérve a szent közbenjárását.