Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Templom nélkül emberhez méltó élet nincs! - Megáldották a megújult kemestaródfai templomot

Templommegáldás2021. július 4-én Székely János megyéspsüpök megáldotta a megújult kemestaródfai templomot. 

TemplommegáldásA Magyar Kormány támogatásának köszönhetően – hosszú évek után – újra felújítási munkálatokat végezhettek a Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt templomon 2020-ban. Ez érintette a nyílászárókat, a templom előtti térkövezést. Újravakolták a templomot, új lábazatot készítettek, bádogozási munkálatokat végeztek illetve üvegablakokat készíttettek, mondta Takó Gábor polgármester az ünnepségen.  A három ablakon Boldog Brenner János, Boldog Batthyány-Strattmann László és Boldog Apor Vilmos arcképe látható. Készítője Soós Csilla, felvidéki ólomüvegkészítő.  

Az evangélium leggyönyörűbb, legörömtelibb találkozásáról hallunk a mai ünnepen, amikor két édesanya: Mária és Erzsébet találkoznak, kezdte szentbeszédét Székely János megyéspüspök. Mindketten áldott állapotban vannak: Jézus és Keresztelő János édesanyjai, akik már itt találkoztak egynással és újjongva köszöntötte János a Messiást. Tele van ez az evangéliumi részlet karácsonyi örömmel, hangsúlyozta Székely János. 

TemplommegáldásKiemelte: amikor a Katolikus Egyház védi a családot, a házasságot, a férfi és nő szerelmét és az ebből fakadó életet, akkor ezt a karácsonyi örömöt szeretné megőrizni és továbbadni, egy olyan korban amelyben rengeteg támadás éri a családot. Mintha megbolondulna a világ, nem látjuk tisztán az evidens dolgokat, mintha elveszítenénk a tiszta forrásainkat. Mintha elvesztené az emberiség a tisztánlátását. Az Egyház próbálja védeni a tiszta forrást, az Isteni törvényt.

Az emberiség felismerte, hogy a teremtett világot akkor tudjuk megőrizni, hogyha a törvényeket betartjuk. Ide már eljutottunk. Felismertük, hogyha felrúgjuk a teremtett világ rendjét, akkor az emberiség elpusztul. Fel kell ismerni, hogy az embernek is vannak hasonló, isteni törvényei, amik nem ellenünk vannak, nem gátak, hanem harmónia, amin keresztül az ember kibontakozhat és méltóképpen élhet. Mintha elfelejtenénk, hogy az identitásunkat nem választjuk, hanem kapjuk. Ahogy nem választjuk a családunkat, az anyanyelvünket, sem azt, hogy milyen korszakban születünk. Az identutásunkat kapjuk, és ezt mint talentumot, mégha sérült is, ezt kell kibontakoztatnunk, építenünk. Az identitását nem megteremti az ember, hanem hálása elfogadja. Nem vagyunk magunk teremtői! Torz lesz az a világ, ahol az ember azt gondolja, hogy saját maga teremtője lehet, mondta a megyéspüspök. 

TemplommegáldásAmikor hálát adunk a megújult templomért, gondoljunk arra, hogy az értékek őrei is a templomok, emelte ki Székely János. Utat mutat az Isten felé a templom. Jelzi, hogy a létünknek van oka és célja; nem a semmiből a semmibe tartunk;  a világ sem a semmiből jött létre és halálunk után sem a semmibe megyünk. Isten műve a világ, ahogy az ember is és hozzá térünk vissza. Ha azt szeretnénk hogy a családi házainkban emberhez méltó életet éljünk, kellenek a templomok is. Amikor sok helyen átalakítják a templomokat, lerombolják, hálásak lehetünk, hogy olyan helyen élünk a Földön, ahol tudják, hogy a templomok szentek és enélkül emberhez méltó élet nincs. 

Abból a titokból, amit a templom hordoz, szent, embernek és Istennek tetsző életek fakadnak: mint pl. Boldog Battyhány-Strattmann László, Boldog Brenner Jánosé, Boldog Apor Vilmosé. 

TemplommegáldásEngedjétek be az otthonaitokba is az Isten fényét, vezessétek hozzá a gyermekeket, zárta gondolatait Székely János.  

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.