Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Nyitott tér egyesület: nagyszabású rendezvény a huszadik jubileumra

20210710-115642Nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte fennállásának huszadik jubileumát a Nyitott Tér Kulturális Egyesület szombaton.

A szinte egész napos jubileumi rendezvényt a Répcelaki Művelődési Házban tartották. Az egyesület eddigi tevékenységéhez híven színes programokat nyújtott át ajándékul a velük ünneplőknek. Hiszen mint mondták, az ünnepeltnek is illik valamit ajándékba

adnia.

Kelemen Zoltán színművész és Varga Richárd dalszerző Tengerszemben című zenés-verses műsora nyitotta a programok sorát. A magával ragadó előadást feszült figyelemmel követte végig a közönség, hullámozva az érzelmek tengerén. A művelődési ház kiállítótermébe az egyesület művészeti támogatója, Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész és felesése, Varga Bernadett iparművész hozta el Ars Sacra címet viselő kiállítását. A tárlatot Maurer Péter, a Martineum Felnőttképző Akadémia igazgatója nyitotta meg.

– Tóth Csaba és Varga Bernadett, amit csinálnak, azt hittel és alázattal teszik. Szakrális művészetet nem is lehet másképp – méltatta a művészeket. Hozzátette, hogy „az értékeit elvesztett és megtagadott Európában ma hitét megvalló művészként alkotni lassan veszélyes hivatássá válik. Azonban kötelességünk segíteni és támogatni azokat a  művészeket, akik hitüket megvallva, alkotásaikkal tanítanak minket”.

Az ünnepségen Mészáros Imréné, az egyesület elnöke összegezte az elmúlt évek történéseit. Megemlékezett a közösen eltöltött szép pillanatokról, valamint az egyesület azon tagjairól, akik ma már nem lehetnek közöttük. Köszönetét fejezte ki azoknak, akik az elmúlt évtizedekben támogatták a közösséget.

– Először a képzőművészeti alkotásokkal vitt az egyesület új színfoltot a frissen városi rangra emelt település életébe. Ezt követték a zenés és prózai rendezvények, később az Ümmögő Néptánc Együttes társulásával a népi kultúra közvetítése is teret kapott a rendezvényeken – emlékezett vissza az elnök.

Közművelődés kategóriában Az Év Vasi Önkéntese címet a közművelődés kategóriájában az egyesület elnökhelyettese, Nagy Ferencné kapta. Az elismerést Simon Ádám, a H+ Média és Kulturális Egyesület elnöke adta át a díjazottnak. Szabó József polgármester, az egyesület egyik alapító tagja köszöntőjében elmondta: megsüvegelendő, ha egy civil szervezet húsz éven át nemcsak fennmaradni tud, de mellette fejlődni is – ehhez gratulált is az egyesületnek.

forrás: vaol.hu Képek: Garas Kálmán