Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Donát szobrának megáldása Kistolmácson

szent-donat-szobor-kistolmacsonAugusztus 7-én, szombaton a Rockenbauer emléktúra keretében sokan elhaladtak a kistolmácsi szőlőhegyen a Szent Donát-szobor előtt. Az egyházközség is a kék turistajelzésen haladva érkezett az 1784-ben állított szoborhoz, hogy megünnepelje Szent Donát emléknapját. Erre az alkalomra felújította a szobrot Szörfi Ferenc, aki mintegy 20 út menti keresztet javított, festett újra önkéntes munkával a plébánia területén.

Az egybegyűltek kérték Donát közbenjárást a szőlőtermésért, villámcsapás ellen, és hálaadó litániával mondtak köszönetet a gondviselő Istennek, aki javaival táplálja az embert.
A festői kistolmácsi szőlőhegynek továbbra is ősi, szép kincse a szobor, ugyanakkor az imádság helyszíne.

Arezzói Szent Donát számos borvidék védőszentje. Ünnepnapja: augusztus 7. Különösen az elemi károk villámcsapás, jégeső ellen fohászkodnak hozzá. Kultusza a rajnai borvidéken a legerőteljesebb, de Magyarországon is vannak hagyományai. Szobrát főként a szabadban, utak mentén állították fel. 

Donát ókeresztény püspök volt, aki a közép-itáliai Arezzo püspökeként 362-ben szenvedett mártírhalált. Legendája szerint Donát kezéből egy mise alkalmával a pogányok kiütötték a szent kelyhet, ami a földre esett és darabokra tört. Donát összeszedte a kehely szilánkjait, szomorúan az oltárra helyezte, majd imádkozni kezdett. A kehely darabjai rövidesen összeforrtak és Donát kezében ismét egyé váltak. Amikor 1652-ben ereklyéit Rómából a Rajna-vidéki Münstereifel városába vitték; a kísérő papot villámcsapás érte, ám semmi bántódása nem esett.

Hazánkban is számos városban találkozunk a szent kultuszával. Budán 1724-ben Szent Donátot választották a város védőszentjévé. Egerben a jégeső és a mennydörgés elkerülése érdekében fohászkodnak hozzá. A szőlőművelő polgárság kérelmére Székesfehérvárott a középkor óta művelt szőlőhegyén, az Öreghegyen 1733-ban építették fel a Szent Donát-kápolnát.

Plébániánk területén Kistolmácson van szobra.