Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Köszönetnyilvánítás az Afrika Program támogatásáért

dr-szekely-janosDr. Székely János megyéspüspök köszönetnyilvánítását olvashatják a „Mindannyian Testvérek – Afrika” programhoz nyújtott támogatások kapcsán. 

Kedves Adományozók!

Sok örömteli hírrel tudunk szolgálni a „Mindannyian Testvérek - Afrika” programmal kapcsolatban. A program első nagy gyűjtésének során összegyűlt adományt, összesen 8 millió 172 ezer forintot, átutaltuk a Kongóban, Kabinda közelében fekvő Mbunda-i árvaház számára. Kongóban a két nagy polgárháború során kb. 5,4 millió embert megöltek, és így rengeteg gyermek maradt árván. Őközülük fogadtak be több százat az Agnus Dei nővérek. A gyermekek közül sokan azóta vissza tudtak kerülni a családtagjaikhoz, ám kb. 150 gyermekről azóta is a nővérek gondoskodnak.

A gyerekek és a nővérek óriási örömmel fogadták a Magyarországról érkező adományt. Az első dolog az volt, hogy cipőket és ruhákat vettek a gyerekeknek, ugyanis legtöbbjüknek nem volt cipője, és a ruháik is nagyon rossz állapotban voltak. Azóta elkezdődtek az épületek körüli munkák is. Polgár Pál barátunk, a vívószövetség volt főtitkára augusztus végéig ott van a Mbunda-i árvaházban, segít a munkálatokban, elindítja a jelképes örökbefogadási programunkat, és friss hírekkel, beszámolókkal fog hazaérkezni.

Időközben az Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság megduplázta adományunkat, és 8,172 millió forintot adományozott – a Szent Márton Köpenye Alapítványon keresztül – a Mbunda-i árvaház számára. Államtitkár úr az iskolákban megrendezésre kerülő témahét megalkotását is támogatta. A témahétbe való becsatlakozás 2021-ben az összes magyarországi iskola (állami és egyházi, óvoda, általános és középiskola, szakképző intézmény) számára nyitott lesz. A hét során a diákok Afrikáról, a Földünkön élő legszegényebb emberek sorsáról és az üldözött keresztényekről hallanak majd a földrajz, a biológia, a történelem a nyelv és egyéb tantárgyak illetve speciális foglalkozások keretében. Hálásan köszönjük a nagylelkű támogatást Azbej Tristan Államtitkár Úrnak és az Államtitkárságnak.

Jövőre szintén egy kongói helyszínt szeretnénk támogatni, hiszen ebben az országban kb. 27 millió embert fenyeget folyamatosan az éhezés és az éhhalál, hatalmasak a háború által okozott sebek, óriási szükség van a segítségre. A kongói kereszténység életerős, az ő karitatív szervezeteik a mi elsődleges partnereink, akiken keresztül a segítségünk biztosan eljut a legszegényebbekhez.

Kedves Adományozók!

Az Önök nagylelkűsége hatalmas örömet okozott sok gyermek számára. Eddig talán azt érezték, hogy egy kegyetlen világba születtek, a szüleiket, rokonaikat megölték, de most átélhették azt is, hogy valahonnan messziről jó szándékú emberek segítséget küldtek nekik, valakik számára mégiscsak fontos az ő életük. Hálás köszönet ezért minden adakozónak! Ilyen emberek által lesz egyre szebb a világ! Az adományaikat, úgy mint eddig, teljes egészében a támogatottjaink számára utaljuk tovább. Isten áldja mindannyiukat!

+ Székely János püspök