Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A kántori szolgálat evangelizáció - Kántortalálkozót tartottak Szombathelyen

kantortalalkozo-22021. augusztus 13-án immár harmadik alkalommal rendeztek a Szombathelyi Egyházmegye kántorai számára szakmai napot. 

kantortalalkozo-15Minden szakmában fontos a folyamatos fejlődés, mondta Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész a martinus.hu-nak adott interjújában amikor a találkozó céljairól kérdeztük. A Pécsi Bazilika orgonaművésze nem csak a liturgiában használható zenei gyakorlatokat osztott meg a hallgatósággal, hanem arról is beszélt, hogy a kántorok egyik fontos feladata a hívek zenei ízlésének formálása is. 

Az eseményen Székely János megyéspüspökkel is találkozhattak az egyházzenészek.  Székely János fontos és felelősségteljes feladatnak nevezte a kántori szolgálatot, amelyet az evangelizáció egyik formájának nevezett. Kifejtette: fontosnak tartja, hogy minél több településen legyen kántor, alakuljanak kórusok – gyermek és felnőtt –, és több éneket tanítsanak meg a híveknek.

kantortalalkozo-24A programon a megjelent zenei szolgálattevőknek lehetőségük volt Székely Jánossal megosztani tapasztalataikat a zenei szolgálatról, az elmúlt időszak nehézségeiről, és felvázolni a jövőbeni terveket. 

A program Magyarország Kormányának támogatásával valósult meg.