Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A családok felelős férfi tagjaiért imádkoztak - Ismét a Mária Utat járták a zarándokok

1uton1-2Nagyboldogasszony ünnepén újra népes zarándoksereg lepte el a Mária Utat, szerte a Kárpát-medencében. Idén a családok felelős férfi tagjaiért imádkoztak a résztvevők. 

1uton-13A Szombathelyi Egyházmegyében ebben az évben is számos településről indultak a zarándokok. A martinus.hu a Csénye-Csepreg útvonal résztvevőit érte utol Bögöt és Vát között. Maroknyi lelkes zarándok rótta a kilométereket hol rekkenő hőségben az aszfalton vagy a mezőn, hol pedig az erdős lombos fái között.

Váton a Szentkútnál Szár Gyula Gergely OPream nemesbődi plébános és Vas Csaba salköveskúti plébános, valamint helyi hívek fogadták a zarándokokat. Énekek és imák, valamint rövid pihenő után folytatták útjukat útjukat a mezőn keresztül Csepreg felé. 

1uton-46Egyházmegyénkben Szentgotthárdra, Vasvárra és Celldömölkre vezetett a zarándokok útja ezen a napon. Celldömölkön néhány perccel 4 óra előtt léptek be a kegytemplomba az 1Úton járó zarándokok.

Az ünnepi szentmisén Molnár Szabolcs, a szombathelyi Krisztus király Plébánia plébánosa mondott homíliát. Kiemelte: Mária nagyon fiatalon mondott igent arra, hogy a Megváltó édesanyja legyen. Igent mondott az örömökre, de a bánatokra is. Ott volt mindvégig Fia mellett, még akkor is amikor keresztre feszítették. Jézust sokan elhagyták a kereszt alatt, de Mária nem. Ma ugyanezt látjuk: az Egyházat keresztre feszítették, sokan el is hagyják, de Mária nem, Ő segít. A mai ünnep arra hív mindannyiunkat, hogy Máriával ott álljunk a kereszt alatt, felnézve Krisztusra. Mert Mária tudott úgy felnézni Krisztusra, hogy meglátta benne a dicsőség fényét, a feltámadást, mondta Molnár Szabolcs. 

1uton-86Mária megtehette volna, hogy elhagyja Jézust, mert nem teljesültek az angyal ígéretei. De Ő maradt. Könnyebb lett volna elfutni a kereszt alól, de nem tette. Mai világunk viszont éppen azt sugallja, hogy könnyebb elszaladni.

A kereszt alatt maradsz vagy elfutsz? – ez a mai keresztények előtt álló nehéz kérdés és döntéshelyzet. A mai ünnep meghív minket, hogy a kereszt mellett kitartani az üdvösséget jelenti. Mária élete és az életének beteljesedése a mi életünk beteljesedése is: ugyanarra kaptunk meghívást mint ő, a feltámadás dicsőségére, mondta Molnár Szabolcs.