Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Megáldották a felújított volt bencés kolostort Celldömölkön

A felújított kolostor átadásaKözel egy évtizeddel a felújítási munkálatok megkezdése után 2021. augusztus 17-én megáldották a volt bencés kolostor épületét Celldömölkön. Megnyitotta kapuit a Szent Benedek Zarándokház is az épületben. 

A felújított kolostor átadásaAz épület egyszerre szolgálja az egyházközség tagjait és az ide érkező zarándokokat. Az épület földszintjén található helyiségekben működnek a plébániai irodák, tartják foglalkozásaikat a plébániai csoportok, itt található a Mária Rádió stúdiója, a díszteremben ünnepségeket, előadásokat tartanak majd. Az emeleten pedig zarándokok fogadására alakították ki a helyiségeket, emellett lelkigyakorlatokat pl. bérmálás előtt - is tartanak majd, mondta Székely János megyéspüspök.

A felújított kolostor átadása8 évvel ezelőtt kezdődött meg az épület korszerűsítése, amely magában foglalta a víz-, és fűtésrendszer, valamint a villamoshálózat cseréjét, az egyes helyiségek átalakítását, a zarándokok fogadására alkalmas szobák, fürdőhelyiségek kialakítását. Az ebédlőben páratlan szépségű falfestmények kerültek elő, amelyeket restauráltak, mondta a martinus.hu-nak adott egyik korábbi interjújában Németh Zoltán plébános. 

 

A felújított kolostor átadásaA Szent Benedek Zarándokház egyéni és csoportos zarándokoknak nyújt szálláslehetőséget, ifjúsági-és felnőtt lelkigyakorlatok, hittantáborok, egyházi jellegű továbbképzések, konferenciák, egyéb összejövetelek lebonyolítását teszi lehetővé. 

Az ünnepség szentmisével vette kezdetét, amelyen Hortobágyi Ciril, pannonhalmi főapát mondott szentbeszédet. A celldömölki bencés jelenlétről beszélt kköszöntőjében Várszegi Asztrik emeritus pannonhalmi főapát, felidézve a jelenlegi épület közel 300 éves múltját. Mint mondta: amikor ma hálát adunk akkor új tűzről, új lángról, folytatásról akarunk  tanúbizonyságot tenni. A kegytemplom, a felújított kolostor az embert, a hívő keresztényeket, minden jó akaratú embert szolgál. Hangsúlyozta: a magyar bencés rend távlati tervei között szerepel, hogy visszatérnek egykor Celldömölkre. 

 A felújított kolostor átadásaA kereszténység Magyarországon, Közép-Európában fontos, és annak kellene lennie egész Európában is, ez számunkra evidencia – mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az ünnepségen. Hangsúlyozta:  életünknek minden napját, hetét, hónapját és évét átszövik  azok a keresztény tanítások, üzenetek, a kereszténység által épített emlékek, amelyek ezer év óta egész államiságunkat, kereszténységünket jelölik.  Nem lehet a keresztény tízparancsolatot, a teremtett világ üzenetét, sajátosságát kiölni” – hogy a fiú fiúnak születik, a lány lánynak, s azok is maradnak –, de tiszteljük azokat, akik másként gondolkodnak. De ezt nem lehet kiölni az emberekből. 

A felújított kolostor átadásaÓriási erők mozognak, amelyek megpróbálják ezt megváltoztatni, de látni, milyen következménnyel jár, ha nagyhatalmak más földrészekre, országokra rá akarják erőltetni a világnézetüket, ideológiájukat, világpolitikájukat. Láthatjuk, mi történik most Afganisztánban. 

Ágh Péter a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte: a kormány előbb 300 millió, később újabb 200 millió forintos támogatást biztosított a kolostor felújítására, az álom megvalósulására. 

A felújított kolostor átadásaFehér László polgármester felidézte: 1993-tól indultak el a Pannonhalmi Főapátsággal. Ennek végén kapta vissza az épületet a Bencés Rend, míg a város kártalanítást kapott, aminek révén pl. új városházát építettek, és intézmények fejlesztésére is költöttek a városban. 

Székely János megyéspüspök áldotta meg a felújított épületet.