Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szinte a teljes szentmisére emlékszem – Nagylaki András visszaemlékezése a pápalátogatásra

papalatogatas-nagylaki-andras30 évvel ezelőtt is szükség volt ministránsokra a pápai szentmisén. Nagylaki András egyik volt azoknak a kiválasztottaknak, akik ezen a szertartáson az oltárnál szolgáltak. Vele beszélgettünk és idéztük fel az emlékeket. 

Egyike voltál azoknak akik ministránsként szolgáltak a pápai szentmisén. Melyik plébániára jártál és hogyan esett rád a választás, erre emlékszel-e?
A székesegyházi főplébánia cserkészcsapatának voltam a tagja, s így sok szentmisén szolgáltam cserkészként és ministránsként is. Megtiszteltetésként ért, hogy engem is beválasztottak a pápai szentmisére ministrálni az oltár mellé. 

 

Mi volt a szolgálat, amivel megbíztak?
Gyertyás szolgálatra kértek fel minket, hatan voltunk, akik a főoltár két oldalán voltunk a szentmisén.

 

Hogyan készültetek? Nyilván a feladata ismert volt, de a protokoll más, mint egy püspöki szentmisén.
Igazából az előző napon voltak a próbák, mikor Piero Marini érsek, a pápa szertartásmestere személyesen jött el, és elmondta mindenkinek, hogy hol kell állnia, mikor és merre kell mozognia. Ekkor tudtuk meg, mivel erről addig még sejtésünk se volt, hogy a szentmisén a Szentatyánál fogunk áldozni.

 

Hogyan, mire emlékszel a szentmiséből? Érezted gyerekként, hogy ez egy nagy pillanat
Bármennyire hihetetlen, de szinte a teljes szentmisére emlékszem, attól kezdve, hogy megérkeztünk reggel a helyszínre, az oltár mögötti részen átöltöztünk és vártuk a Szentatyát. Mikor megérkezett, felsorakoztunk a kispapokkal, atyákkal együtt és a Szentatya elvonult előttünk és mindannyiunkkal egyenként kezet fogott. Kísérőjétől pedig pápai címeres kis tokban egy rózsafűzért kaptunk, melyen a kereszt a Szentatya pásztorbotjának keresztjét mintázta. A mosolya felejthetetlen, most is magam előtt látom az arcát. A szentmisén, ahogy ez a helyszínen készült fényképeken is látható, az oltáremelvény középső szintjén ültünk hárman-hárman két oldalt. Nagyon közelről láthattam a szentmise minden pillanatát, és gyönyörű látvány volt a hívők tömege a szektorokra bontott mezőn. Az átváltoztatás alatt az oltár előtt, a Szentatyával szemben térdeltünk a gyertyákkal. A legemlékezetesebb pillanat mindenképpen a szentáldozás volt, melyben maga Szent II. János Pál pápa részesített, fáklyás ministránstársaimmal együtt.

 

na-1991-0819-iijpppKorábban említetted nekem, hogy a pápalátogatás után kaptál a Vatikánból egy emléket.
Igen. Az időpontra pontosan nem emlékszem, de csaknem egy hónappal a pápai szentmise után keresett telefonon Tibola Imre plébános atya, hogy menjek be a plébániahivatalba, mert szeretne adni nekem valamit. Ez nem volt más, mint egy boríték, a vatikáni posta bélyegzőjével ellátva, egyenesen Rómából, s benne egy fénykép, amit a Szentatya személyes fotósa, Arturo Mari készített rólam a szentáldozás pillanatában. Hasonló fényképet mások is kaptak.