Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Emlékhelyet avattak "A magyar Teréz anya" tiszteletére Olaszfán

emlekmu-megaldas-95100 éve, 1921. augusztus 16-án született Olaszfán Ódor Anna Teréz orsolyita nővér. A jeles évforduló alkalmából emlékhelyet avattak tiszteletére a faluban. 

emlekmu-megaldas-87A falu e neves szülöttének nehéz gyermekkor jutott, legfőképp azután, hogy édesanyja 8 éves korában meghalt. 16 évesen jutott el Belgiumba, eredetileg nyelvet tanulni, hogy azt hasznostíva itthon képezze magát. De Isten másként akarta. Az orsolyita nővérekhez vezette, akik Indiába küldték misszióba. Ezt a feladatot 59 éven keresztül végezte. Indiában temették el. Áldozatos élete, a szegények és elesettek iránt tanúsított szeretete és gondviselése az a krisztusi példa amit mindannyiunknakkövetni kell, mondta szentbeszédében Székely János megyéspüspök, aki felidézett néhány momentumot is Teréz nővér életéből. Hidakat, iskolákat, kórházakat, utakat építtetett, kutakat ásatott, mezőgazdasági ismeretekkel átadásával segítette az indiai emberek életét. Milyen óriási kincs egy odaadott élet, mondta Székely János. 

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.  


Mi volt a titka? - kérdeztük az orsolyita rend jelenlévő képviselőitől. Egy nagyon szerény, vidám ember volt, akiben a missziós lelkület dolgozott. Szerette a szegény embereket, segített rajtuk ahogy tudott és erre, valamint szolgálatukra tanította a rend tagjait is. 


emlekmu-megaldas-40Fekete Róbert polgármester kiemelte: Teréz nővér élete példa a mai ember számára. Egy kis faluból indulva, hosszú éveken át szolgált Indiában, több ezer ember életét tette jobbá. Emlékét szeretnék megőrizni, ezért állítottak emlékművet tiszteletére a faluban, a templom mellett. 


Dr. Gyürki László pápai prelátus, egykori olaszfai plébános közel 30 évig állt levelezésben Teréz nővérrel. Személyes emlékeit osztotta meg a megjelentekkel. Újból kiadták a Gyürki atya által 2008-ban, Teréz nővérről írt könyvet. 


emlekmu-megaldas-59A szentmise után Székely János megyéspüspök áldotta meg az emlékművet és a Teréz nővér életét bemutató táblát. Gyürki atya pedig dedikálta új kötetét.